Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic lepszego niż tort czekoladowy. Ten jest szybki i łatwy do przygotowania. Ale choć jest bardzo prosty w wykonaniu, to efekt jest pyszny.
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 63
Polecam.
Odsłon: 953
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 286
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 63
Polecam.
Odsłon: 953
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 286
Składniki
Ciasto: białka jajek oddzielić od żółtek i ubić za pomocą miksera. Podczas ubijania stopniowo dodawać cukier, całość ubić na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka, posiekane orzechy i czekoladę, żurawinę oraz bułkę tartą. Całość delikatnie mieszamy, dzielimy na dwie części, które przekładamy do dwóch form o średnicy ok. 24-26 cm (wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia). Ciasto pieczemy w temperaturze 170-180 stopni z termoobiegiem przez 35-40 minut, do suchego patyczka. Gotowe blaty studzimy. Masa: Śmietankę ubijamy za pomocą miksera, dodajemy cukier puder oraz serek homogenizowany, mieszamy.
Jeden z wystudzonych blatów pozostawiamy w formie, smakujemy połową masy z serka, na masie układamy drugi blat ciasta i smarujemy pozostałą masą. Wierzch dekorujemy bezami (całymi i pokruszonymi) oraz posypujemy startą czekoladą. Tort wstawiamy do lodówki. Gdy zastygnie, podajemy.