Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Specjalne okazje wymagają specjalnych wypieków. Oto przepis na tort, którym Ewa Wachowicz uczciła 400. odcinek programu "Ewa Gotuje".
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1771
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 313
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21822
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1771
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 313
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21822
Składniki
Białka oddzielić od żółtek, dodać sól i ubić na sztywno. Utrwalić cukrem. Uperfumować cukrem waniliowym. Po jednym dodać żółtka, cały czas miksując na wolnych obrotach. Wsypać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną. Wlać olej i delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia (średnica 25-26 cm). Wyrównać i na 40-45 minut wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Z mniejszej porcji składników zrobić drugie ciasto i rozlać do dwóch foremek – średniej i najmniejszej. Wstawić do piekarnika i upiec – czas pieczenia będzie krótszy, temperatura ta sama.
Zrobić masę czekoladową. Likier podgrzać w garnku. Do kubeczka wsypać cukier i budyń czekoladowy. Wlać zimne mleko. Wymieszać i przelać do likieru. Ugotować budyń i odstawić do wystudzenia. Miękkie masło przełożyć do miski. Utrzeć. Po łyżce dodać wystudzony budyń. Zmiksować. Wsypać kakao, wlać spirytus i wymieszać. Na samym końcu dodać posiekaną czekoladę. Masę wstawić do lodówki.
Galaretki rozpuścić we wrzątku i odstawić. Mocno schłodzoną śmietankę ubić. Serek mascarpone zmiksować. Dodać bitą śmietanę. Mus z mango wlać do przestudzonej galaretki. Porcjami dodać do śmietanki z mascarpone, cały czas ubijając.
Największy biszkopt pokroić na 3 blaty. Naponczować. Na pierwszy krążek nałożyć krem, przykryć drugim plackiem. Posmarować masą z mango. Nałożyć trzeci krążek. Pokryć masą z mango i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Gdy ciasto się chłodzi, przygotować drugą porcję kremu czekoladowego oraz masy z mango i dokładnie w ten sam sposób przełożyć dwa mniejsze biszkopty. Złożyć tort. W środek największego ciasta wbić kilka przyciętych patyczków do szaszłyków. Ułożyć średni biszkopt (na krążku z tektury). Wbić patyczki i ułożyć najmniejsze ciasto (również na tekturce). Udekorować bratkami.