Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
dla wielbicieli czekoladek After Eight i nie tylko :-). Przepyszne połaczenie czekoladowego, delikatnego, puszystego biszkoptu i lekkiego, orzeźwiającego kremu miętowego. Jak dla mnie - połaczenie idealne :-)
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1019
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2861
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 961
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1723
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14666
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1019
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2861
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 961
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1723
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14666
Składniki
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy (u mnie średnica 26cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni ok. 30 min. Biszkopt zawsze piekę co najmniej dzień wczesniej, wtedy łatwiej się go kroi na blaty. W dniu przygotowania tortu biszkopt nalezy przekroić na 3 blaty.
Krem: W misce należy umieścić dobrze schłodzone kremówkę, mascarpone i barwnik (barwnik rozpuszczam wcześniej w 2 łyzkach śmietanki). Zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Dodać cukier puder i wymieszać. Na samym końcu dodać krople miętowe. Krótko zmiksować. Na talerzu położyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć 1/3 zimnej herbaty, wyłożyć 1/3 kremu i równo rozsmarować, połozyć drugi blat, nasączyć 1/3 herbaty, wyłożyć kolejną porcję kremu. Na wierzch położyć trzeci blat biszkoptu i nasączyć resztą herbaty. Boki tortu posmarować kremem. Schłodzić w lodówce. W tym czasie w garnuszku roztopić masło, zdjąć z ognia i dodać połamaną w kostki czekoladę. Odstawić na 2 min, wymieszać do uzyskania kremowej polewy. Odczekac chwilę do lekkiego zgęstnienia, Polać nią wierzch tortu. Schłodzić. Przechowywac w lodówce. Smacznego :-)