Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Pyszny i dość prosty w wykonaniu tort bez pieczenia. Spód to mieszanka wafli orzechowo-czekoladowych i biszkopcików. Warstwa prostego i stabilnego musu czekoladowego. Potem bita śmietana z serkiem i miodem. Wierzch obłożony bezami i PRZEPYSZNĄ różano-truskawkową konfiturą. Konfitura ma nieco mniej cukru, specjalnie do tego tortu.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3981
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34234
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1724
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113661
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3981
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34234
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1724
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113661
Składniki
Tortownica lub obręcz 18 cm. Spód. Wszystkie ciastka miksujemy, pod koniec dolewamy mleko. Przesypujemy do tortownicy i uklepujemy. Schładzamy.
Truskawki płuczemy, pozbawiamy szypułek, osuszamy, kroimy na pół. Połówki układamy na spodzie tortu. Mus. Czekoladę ze śmietaną rozpuszczamy na parze w szklanej misce, dodajemy żelatynę, zdejmujemy z palnika i miksujemy do utworzenia pianki. Pod koniec dolewamy syrop i ew. cukier puder ( 2-4 łyżki ). Musem polewamy truskawki. Schładzamy.
Bita śmietana. Schłodzoną śmietanę i serek ubijamy na sztywno. Pod koniec dolewamy miód i wsypujemy fix. Śmietanę wykładamy na schłodzony mus. Dekorujemy bezikami. Schładzamy. Przed podaniem dekorujemy konfiturą.
Tak na szybko KONFITURA. 500 g pokrojonych truskawek posypujemy 90 g cukru. Zostawiamy na 1-2 godziny. Płatki róż miksujemy z łyżką cukru i 2 łyżkami soku z cytryny. Potem wszystko gotujemy na wolnym ogniu mieszając.
Tort gotowy do konsumpcji.