Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort na imprezę urodzinową dla Jubilata. Takie torty dwa robiłam jednocześnie z podwójnej porcji. Jeden dla zięcia na 50 lat w kolorze złotym a drugi dla męża na 70 lat w kolorze srebrnym. Tort z chrupiącą wkładką z kremem z truskawkami, borówkami i michałkami. Tort z dekoracją z mleka w proszku i białym drip-cake.
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 594
Oryginalny wloski przepis na spaghett carbonara, prosty, szybki i przepys...
Odsłon: 8545
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10114
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2899
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 594
Oryginalny wloski przepis na spaghett carbonara, prosty, szybki i przepys...
Odsłon: 8545
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10114
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2899
Składniki
biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po 1 żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszać ale już łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.(1 blat środkowy będzie zbędny, bo zamieniłam na wkładkę. Można upiec biszkopt z 4-5 jajek i raz przekroić.)
wkładka- Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem i pojedynczo dodawanymi żółtkami.Przesiać mąkę z proszkiem, wymieszać delikatnie łopatką. Na koniec wmieszać posiekane orzechy,tak samo czekoladę, kokos i migdały. Rozsmarować do tortownicy 27 cm. wyłożonej krążkiem papieru na dole. Piec ok.20 min. w 175 *C.
Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć częścią kawy.
krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Następnie dodawać porcjami serek i miksować. Potem dolewać letnią żelatynę, cały czas miksując ale krótko.Wmieszać borówkę i pokrojone w kostkę truskawki.Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
Przykryć wkładką chrupiącą.Mocniej nasączyć kawą.
krem michałkowy-Postąpić jak z 1 kremem z tym,że zamiast owoców wmieszać posiekaną czekoladę i pokrojone w kostkę czekoladki.
krem 2-Postąpić identycznie jak z 1 kremem.Wyłożyć na krem michałkowy.
Przykryć blatem górnym z biszkoptu i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej schłodzić całą noc.
Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i rant z tortownicy.Przykryć paterą i odwrócić ''do góry nogami''.Góra będzie równiejsza.
tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko skondensowane potem dosypując w proszku. Posmarować całą tort, wygładzić i schłodzić. Na dole zrobić rozetki.
drip-cake-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance. Ostudzić do jeszcze płynnego i polać górę tortu, tak żeby spływała w formie sopelków po bokach, tworząc efekt drip-cake. Można wpierw nalać do rożka papierowego i wokół tortu zrobić sople, potem wylać na górę. Trzeba się śpieszyć bo na schłodzonym tynku, szybko gęstnieje.
dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja).
Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne. Podzielić na porcje i przechowywać w woreczku foliowym.
farbowanie-Na kawałek masy nanieść kroplę farbki jadalnej w płynie albo w proszku ale rozpuszczonego z odrobinką wody.
Za pomocą specjalnych mat silikonowych, wyciskać wzory. Tutaj akurat listki.
Na róże, rozwałkować kawałek masy i wycinać elementy, odpowiednią wykrawaczką do róż. Pędzelkiem posmarować odrobinką wody przez środek elementu i zgiąć w połowie. Następnie na prostej krawędzi elementu też delikatnie posmarować wodą. Zwijać od boku w rulonik. Taka różyczka składa się z trzech elementów. Następne tak samo zwijać, sklejając wodą. Płatki różyczek powyginać palcami, lub odpowiednimi akcesoriami do modelowania.
Zrobić resztę elementów. Ułożyć na próbę, jak będzie tort udekorowany.
Pomalować środki różyczek a niektóre i całe różyczki. Najpierw suchą farbką a potem rozprowadzoną z odrobinką alkoholu. Dekoracje na tort dla 50-latka, pomalowałam złotym barwnikiem jadalnym a dla 70-latka na srebrny kolor.
Udekorować torty.
Torty na podwójnej imprezie,
Kroić nożem maczanym w gorącej wodzie.