Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne! Zawsze biszkopt mi ten wychodzi, jeszcze zakalec nie wyszedł, a bardzo często go robię.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1562
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 291
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1562
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 291
Składniki
Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie wrzucić przez sitko proszek do pieczenia ciągle miksując. Dodać cukier, ocet, roztrzepane żółtka, ciągle ubijając. Na koniec mąkę mieszając delikatnie. Piec w piekarniku ja nagrzewam na termoobiegu do 200 stopni, wkładam i przekręcam na 170 stopni. Na ten tort piekłam 2 podkłady biszkoptowe, czyli każde składniki 2 razy, z tym ze 2 podkład zrobiłam kakaowy, czyli wsypałam 2 duże łyżki kakaa i uzupełniłam mąka na tyle ile jest w przepisie.
Masa: Do odlanego mleka wsypać mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać to razem i wlać do gotującego się mleka z cukrem, zagotować i wystudzić. Masło i margarynę utrzeć do białości i dodawać po łyżce budyniu wyżej sporządzonego. Masę podzielić na 2 części do jednej części wcisnąć cytrynę przez sitko, a do drugiej części zaparzoną kawę w odrobinie wody także przez sitko. Ilość na jeden blat.
Następnie wycięłam czołg w tym wypadku i udekorowałam, wzorowałam się na czołgu synka, tylko cyferkę wstawiłam odpowiadającą wieku. Obsypałam kokosem i po boku polewa czekoladowa koła narysowałam masą cytrynową.
Lufę zrobiłam z rurki waflowej, obtoczyłam w masie i kokosie, wyszła mi nie za ładnie trochę opadła :( Z tyłu jest zrobiona antenka z paluszka obtoczonego w polewie :)
Smacznego! :)