Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort ten wykonałam dla trzech solenizantów to znaczy syna Pawła ,jego narzeczonej oraz zięcia Adama którzy obchodzili swoje urodziny w jednym dniu i byli Ci sami goście. Torcik smakował wszystkim i spodobał się solenizantom oraz gościom
blaszka , papier do pieczenia, mikser, szpatułka silikonowa, miska, nóż,
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 75
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 929
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 75
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 929
Składniki
Biszkopt; Białka oddzielamy od żółtek, następie ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, do ubitej masy białkowej dodajemy na przemian cukier i żółtka cały czas ubijając. Do masy przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut, najlepiej do suchego patyczka. Wielkość blaszki 30/40 cm. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na dwa lub trzy blaty. Krem śmietankowy z mascarpone; Dobrze schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy na sztywną masę ze cukrem pudrem , pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix -y. Ubitą śmietanę łączymy z serkiem mascarpone. Biszkopt po wystudzeniu przekroić na dwa baty , blaty nasączyć ponczem z soku z cytryny, cukru i ciepłej wody. Spodni blat po nasączeniu wysmarować dżemem wiśniowym, na dżem rozłożyć większą część ubitej masy śmietankowej z serkiem mascarpone. Biszkopty namoczyć w kawie rozpuszczalnej, a następnie ułożyć na masie śmietankowo - serowej. Na biszkoptach rozsmarować ponownie część masy śmietankowo - serowej, przykryć drugim blatem. Cały tort wysmarować gotowym kremem śmietankowym przygotowanym według opisu na opakowaniu. Boki obłożyć wiórkami kokosowymi , a na górze rozsmarować ostatnią część masy śmietankowo - serowej, udekorować rozetkami z ubitej śmietany, koralikami cukrowymi oraz owocami. Dekoracja według swojego uznania. Tort włożyć na całą noc do lodówki. Smacznego.
Biszkopt po upieczeniu.
Przygotowanie kremu.
Przygotowanie tortu , przełożenie kremem a następnie ułożenie bidzkoptów.
Złożenie tortu.
Tort gotowy do dekorowania.
Tort udekorowany , gotowy do podania.