Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z okazji imienin Wiktorii , zrobiłam tort , starałam się jak mogłam, wyszedł pyszny
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
Odsłon: 269
Pyszny pieczony pasztet z kaczki i kurczaka. Pasztet jest z tych twardszych,...
Odsłon: 83
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
Odsłon: 269
Pyszny pieczony pasztet z kaczki i kurczaka. Pasztet jest z tych twardszych,...
Odsłon: 83
Składniki
Pieczemy 2 biszkopty , jasny i ciemny. Biszkopt ciemny ma te same składniki oprócz mąki pszennej , dodajemy 2 łyżki kakao i dosypujemy mąkę pszenną żeby było 60 g . Oddzielamy białka od żółtek.Do miski z żółtkami dodajemy cukier puder, / wcześniej odkładamy 2 łyżki cukru pudru / , i miksujemy, aż masa podwoi swoją objętość , będzie prawie biała i puszysta. Mąkę przesiewamy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy te 2 łyżki cukru pudru, ubijamy dalej , aż stanie się błyszcząca i sztywna. Do masy żółtkowej dodajemy trochę ubitej piany , żeby ją rozrzedzić. Wsypujemy partiami mąkę i ubitą pianę , wszystko delikatnie miesza- my.Przelewamy do formy o średnicy 26 cm.
Rozgrzewamy piekarnik do 180*C , pieczemy około 40 min. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem.
Masy robimy 2 , jedną jasną drugą ciemną. Masa jasna -ubijamy zimną śmietanę . Do ubitej śmietany , dodajemy 1 fix do śmietany , serek mascarpone z cukrem pudrem. Delikatnie miksujemy. Masa ciemna - tak samo, ubijamy śmietanę , dodajemy serek mascarpone z cukrem pudrem ,fix , i dodajemy roztopioną czekoladę . Delikatnie miksujemy. Boki tortu obsypane tartą czekoladą .Smacznego.