Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki tort zrobiłam mojemu chłopakowi jako prezent na walentynki. Jak to mówią "przez żołądek do serca" ;)
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5700
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 91
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 111
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 616
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5700
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 91
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 111
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 616
Składniki
Białka oddziel od żółtek. W misce przy pomocy miksera ubij białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania wsypuj partiami cukier ciągle ubijając. Następnie zwolnij prędkość ubijania i dodawaj stopniowo żółtka. Gdy wszystko się połączy, przy pomocy szpatułki wymieszaj z masą mąkę (tu nie używamy miksera, ponieważ masa białkowa by nam opadła). Gotową masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy, wyrównujemy i pieczemy ok 30 min.
Do miski wlewamy śmietanę i wsypujemy ŚMIETAN-FIXy. Ubijamy aż śmietana będzie sztywna. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder.
Biszkopta kroimy na 3 blaty. Dolny blat układamy na paterze i nasączamy (ja nasączam zwykłą, przegotowaną wodą bez dodatków, wtedy ciasto nie zmienia smaku i koloru). Smarujemy dżemem, następnie 1/4 śmietany, przykrywamy kolejnym blatem. Czynność powtarzamy. Cały tort smarujemy pozostałą częścią śmietany.
Czekoladę rozpuszczamy nad parą wodną. Wylewamy ją na papier do pieczenia i cienko rozsmarowujemy (ok 1-2 mm). Gdy zastygnie wycinamy z niej dowolne kształty (u mnie serduszka i nierówne wieloboki). Boki i krawędzie ciasta ozdabiamy czekoladą.