Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z kremem czekoladowym i brzoskwiniami.Serwetka to moja inspiracja, sama ją wykonałam.
Idealna na kolację lub do pracy.
Odsłon: 158
Masz ochotę na odrobinę orientalnych smaków? Nic trudnego. Przygotuj kurczaka...
Odsłon: 25617
Zdrowy wypiek. Biszkopt podobny do klasycznego, ale przygotowany z użyciem mą...
Odsłon: 90
Idealna na kolację lub do pracy.
Odsłon: 158
Masz ochotę na odrobinę orientalnych smaków? Nic trudnego. Przygotuj kurczaka...
Odsłon: 25617
Zdrowy wypiek. Biszkopt podobny do klasycznego, ale przygotowany z użyciem mą...
Odsłon: 90
Składniki
Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*. Po przestygnięciu, przekroić na 2 krążki. (Jednocześnie robiłam takie same dwa tort z podwójnej porcji. Upiekłam biszkopt jeden jasny a drugi ciemny i składałam tort z jednego blatu jasnego a drugiego ciemnego.)
Spód biszkoptu, włożyć z powrotem do tortownicy i nasączyć sokiem z brzoskwiń. krem ciemny-Czekolady roztopić w śmietance nad parą. Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godziny w lodówce. Można zrobić dzień wcześniej i pozostawić na całą noc w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę czekoladową ubić z pudrem i fixem. Potem porcjami dodawać jogurt i zmiksować.Odłożyć troszkę na rozetki, przed żelatyną.Potem dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy,rozsmarować. Poukładać odsączone i pokrojone w plasterki brzoskwinie. krem jasny-Postąpić tak samo jak przy ciemnym, tylko tu zamiast jogurtu, dodajemy serki Tutti i mascarpone(porcjami). Przed żelatyną, troszkę odłożyć na rozetki. Dalej postąpić jak z poprzednim. Wyłożyć krem na poprzedni.Przykryć drugim krążkiem biszkoptu i schłodzić w lodówce.
Zdjąć obręcz z tortownicy.
masa krówkowa-Masło zmiksować z pudrem, potem masą krówkową. Masa powinna mieć temperaturę pokojową.Posmarować cały tort.
Boki obsypać migdałami.
Dekoracje można zrobić wcześniej. Przygotować wzory: namalować mazakiem na kartoniku,jakie chcemy.Polewę roztopić nad parą. Przelać do rożka papierowego. Na kartonik ułożyć twardą folię, albo po prostu papier prześwitujący. Nanosić polewę na wzory. Schłodzić i jak jest twarda, to delikatnie odkleić.
Na torcie zrobić rozetki z pozostawionego kremu. Ułożyć ozdoby i tort trzymać w lodówce.
Kroić ciepłym i ostrym nożem.