Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wierny kibic siatkówki, siatkarze Mistrzowie Świata zakwalifikowali się na igrzyska olimpijskie. Wtedy na prędce , dla rodzinki zrobiłam ten tort.
Mus z łososia z pesto, z serii nieudanych wyrobów, z pytaniem: co przypomina?
Odsłon: 175
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 1395
Przepis dnia
Topinambur nadaje tej kremowej zupie lekko słodkiego, orzechowego smaku, pod...
Odsłon: 421
Mus z łososia z pesto, z serii nieudanych wyrobów, z pytaniem: co przypomina?
Odsłon: 175
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 1395
Przepis dnia
Topinambur nadaje tej kremowej zupie lekko słodkiego, orzechowego smaku, pod...
Odsłon: 421
Składniki
Biszkopt. Jajka ucieramy z cukrem na pulchną masę, dosypujemy mąkę i mieszamy lekko , ale dokładnie. Pieczemy ciasto w 180 C do lekkiego zbrązowienia. Studzimy, przekrawamy na trzy części. Masa truskawkowa. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, studzimy. Opłukane i pozbawione szypułek truskawki blendujemy na gładką masę. Po łyżce dodajemy serek truskawkowy ( wyszło mi 650 ml ). Cały czas mieszając powoli wlewamy zimną galaretkę. Pierwszą część biszkoptu ponczujemy i nakładamy tężejącą masę truskawkową , całość wstawiamy do lodówki. Krem kokosowy. Masło ucieramy na pulchną masę. Białą czekoladę łamiemy w cząstki i rozpuszczamy na parze wodnej. Gdy ostygnie mieszamy z kokosem i po łyżce dodajemy do utartego masła.
Wyjmujemy ciasto z lodówki nakładamy drugi kawałek biszkoptu, ponczujemy i poktywamy masą kokosową. Część masy zostawiamy do zrobienia piłeczki. Tort wstawiamy do lodówki. Masa brzoskwiniowa. Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 250 ml. gorącej wody , studzimy. Osączone z zalewy brzoskwinie blendujemy i powoli dolewamy lekko tężejącą galaretkę. Prostokątne naczynie wyłożyć folią i wylać masę, schłodzić. Można sobie uprościć i masę wyłożyć wprost na trzecią część biszkoptu i to będzie pewnie lepsze rozwiązanie. Gdy masa zastygnie , przekładamy ją na środek nasączonego trzeciego blatu biszkoptu. Boki polewamy zielonym lukrem. Wstawiamy do lodówki. Robimy piłeczkę. Sitko pokrywamy folią. Biszkopty łamiemy ,maczamy z soku np. truskawkowym, wykładamy na sitko , pokrywamy masą kokosową i tak naprzemiennie do wypełnienia sitka. Wstawiamy do lodówki. Niebieską galaretkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody.Lekko przestudzamy i nasypujemy garstkę prosa, mieszamy. Schłodzoną piłeczkę obracamy na jakąś deseczkę, zdejmujemy folię, pokrywamy cienką warstwą pozostałego kremu kokosowego. Rysujemy nożem kształt piłki i pokrywamyją prosem , tam gdzie jest żółta polałam go odrobiną żółtego barwnika. Część niebieską pokrywamy prosem z niebieską galaretką. Dokładnie dociskamy i wstawiamy do lodówki. Wyjmujemy tort , białym pisakiem cukrowym robimy trzy linie na pomarańczowym boisku. Brzegi boiska okładamy prosem. Czekoladowymi literkami robimy napisy. Delikatnie zdejmujemy piłeczkę z deseczki i przekładamy na tort.