Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny, puszysty biszkopt i nie przesłodzony krem przełamany smakiem gruszek ... Pyszny torcik :-)
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 116
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 69
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 116
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 69
Składniki
Biszkopt (zawsze piekę dzień przed przygotowywaniem tortu): Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. . Białka należy oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodawać po kolei żółtka, ubijać. Do masy jajecznej wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki, do połączenia sie składników. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Na drugi dzień przekroić wzdłuż na 3 blaty.
Krem kajmakowy: Wszystkie 3 składniki kremu powinny być schłodzone przynajmniej przez 12 godzin przed rozpoczęciem ubijania. Wszystkie schłodzone składniki na krem i cukier puder umieścić w misie miksera. Ubijać do momentu otrzymania gęstego, ścisłego kremu. Ubity krem podzielić na 2 równe części i dodatkowo odłożyć kilka łyżek kremu na wierzch tortu. Krem śmietankowy: Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do powstania gęstego kremu. Gruszki odcedzić, wysuszyc na ręczniku papierowym i pokroic w dosyc dużą kostkę. Składanie tortu: Blat biszkoptu połozyc na talerzu lub paterze, delikatnie nasączyć ponczem, posmarować połową kremu kajmakowego, wyłozyć połowę gruszek i delikatnie je powciskac w krem. Przykryć drugim blatem biszkoptu i troche mocniej naponczować, wyłożyć resztę kremu kajmakowego i powciskać resztę gruszek. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu, lekko docisnąć. Naponczować resztą ponczu, i wierzch posmarować odłozonym wczesniej kremem kajmakowym. Tort na pół godziny wstawić do lodówki. Aby krem lekko stężał.
Na boki i wierzch tortu wyłożyć krem śmietankowy (część odłożyć do ozdoby), wyrównać. Dowolnie udekorować (dodałam żółty barwnik do kremu i uzyłam tylki 1M Wiltona oraz cukrowych kulek). Tort schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc. Smacznego :-)