Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bardzo kakaowy tort z czekoladą, suszonymi borówkami, pijanymi biszkoptami, dżemem figowym i figami
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3005
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 232
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3005
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 232
Składniki
BLAT 130 g mąki tortowej 3 kopiaste łyżki kakao /extra dark/ 150 g masła 80 g cukru 3 jaja 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowego szczypta soli KREM 500 ml śmietany kremówki /36%/ 3-4 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao /extra dark/ 1 opakowanie utrwalacza do śmietany 1 łyżka ekstraktu waniliowego OWOCE DO KREMU 2 garstki suszonej borówki 1/2 szklanki whisky wrzątek PONCZ 70 ml mocnej kawy 100 ml whisky POLEWA 75 g czekolady /min 60% kakao/ 2-3 łyżki kremówki DODATKOWO 150 g dżemu figowego 150 g /około/ biszkoptów /użyłam podługowatych/ 2 figi 1-2 łyżeczki mielonej kawy /do posypania/
Borówki namaczam we wrzątku pod przykryciem. Jak woda ostygnie wlewam whisky i odstawiam na noc. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia /wystarcz dno/. Masło /miękkie/ ucieram z cukrem do uzyskania puszystej masy. Rozbijam jaja, oddzielam żółtka od białek. Dodaję kolejno żółtka i miksuję do połączenia dokładnego. Dodaję ekstrakt waniliowy. Białka ubijam oddzielnie, na sztywną pianę. Ze szczyptą soli. Dodaję do masy żółtkowej białka i mieszam szpatułą. Do połączenia. Mąki przesiewam z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszam delikatnie z masą jajeczną do połączenia. Masę przelewam na tortownicę. Piekę około 45 minut, do suchego patyka. Studzę na kratce. Przygotowuję krem. W misie miksera miksuję krótko kremówkę. Cukier puder przesiewam z kakao i dodaję do ubijającej się śmietany. Czekam, aż dokładnie się połączy. Nalewam ekstrakt waniliowy. Miksuję. Dodaję utrwalacz do śmietany i ubijam do sztywności. Chłodzę w lodówce. Odsączam borówki /\'sok\' można wypić lub dodać do ponczu/. Mieszam ze schłodzonym kremem. Odstawiam do lodówki. Przygotowuję poncz: zaparzam kawę, studzę lekko, dodaję alkohol /ewentualnie jeszcze sok borówkowy/. Przekrawam blat. Wyrównuję lekko. Nasączam obie części. Na dolny blat nakładam porcję dżemu figowego. Smaruję kremem kakaowo-borówkowym. Biszkopty moczę lekko w przygotowanym wcześniej ponczu kawowym. Układam na kremie ściśle, tworząc kolejny niby-blat /warstwę ciastkową, jak w tiramisu/. Pędzelkiem nasączam biszkopty intensywniej, do ich rozmiękczenia. Nakładam kolejną warstwę konfitury figowej i kremu. Kremem Okładam też boki ciasta, żeby wszystko jako-tako wyrównać. Na wierzch nakładam drugą połowę nasączonego blatu. Smaruję pozostałym dżemem i kremem. Lekko wyrównuję. Chłodzę w lodówce 2-2,5 godziny. Czekoladę na polewę roztapiam w kąpieli wodnej z kremówką. Studzę. Polewam wierzch tortu /czekam, aż polewa będzie gęsta, żeby maksymalnie utrzymała się na środku tortu/. Układam pokrojone figi. Posypuję kawą. Chłodzę.