Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny karmelowy tort z niezwykłą dekoracją z mieniących się w świetle karmelowych kaskad.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112878
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 171
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 393
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 420
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 747
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112878
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 171
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 393
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 420
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 747
Składniki
Wykonanie ciasta: Białka oddzielić od żółtek. Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę. Do sztywnej piany wsypać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Do żółtek, wsypujemy kakao i alkohol - razem miksujemy. Masę wlewamy do ubitej piany z białek i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, dokładnie mieszamy za pomocą silikonowej szpatułki. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy do tortownicy. Pieczemy w 180 stopniach C około 35 minut. Upieczone ciasto przekładamy na kratkę kuchenną i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony spód kroimy na 3 części.
Przygotowanie kremu karmelowego: Cukier topimy na jasnobrązowy karmel. Karmel zdejmujemy z ognia, ostrożnie wlewamy śmietankę. Ponownie stawiamy na ogień i mieszamy za pomocą trzepaczki, aż karmel się rozpuści i połączy ze śmietanką. W tym czasie mleko roztrzepujemy z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Gdy karmel połączy się ze śmietanką dodajemy masło, wlewamy mleko i gotujemy na wolnym ogniu ciągle mieszając trzepaczką do momentu zgęstnienia masy. Blaty ciasta skrapiamy kawą, a następnie smarujemy jeszcze gorącym kremem karmelowym. Przełożone ciasto odstawiamy do momentu wystygnięcia kremu. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Śmietaną smarujemy wierzch tortu. Tort odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Wykonanie dekoracji: W garnuszku topimy cukier na jasnobrązowy karmel. Gorący karmel za pomocą łyżki wylewamy na papier do pieczenia tworząc na nim esy floresy. Odstawiamy do zastygnięcia i całkowitego ostudzenia karmelu. Dekorację karmelową układamy na torcie tuż przed jego podaniem.
Porada: Jeśli karmel zrobi się zbyt twardy podczas robienia dekoracji należy go ponownie podgrzać.