Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 29-05-2022
Przepis bierze udział w konkursie
Kiedy znów zakwitną białe bzy, Z brylantowej rosy, z wonnej mgły… Tak niegdyś śpiewał Mieczysław Fogg w niezapomnianej piosence. Dla mnie i moich najbliższych czas, gdy kwitną bzy i w powietrzu czuć powiew wiosny oznacza, że rozpoczyna się sezon mniejszych lub większych uczt w plenerze. Czasem to tylko poranna kawa z mężem na ławce pod kwitnącym bzem lub grillowanie w gronie dzieci i znajomych. Tort, który prezentuję w tym przepisie powstał z okazji Dnia Matki, który uświetnił niedzielne grillowanie. Deser jak na grill może dosyć nieoczywisty, jednak okazał się doskonałym zakończeniem biesiady i słodką niespodzianką dla zgromadzonych gości.
blacha 36x28cm, woreczki cukiernicze tylki: nr 140 do kwiatów bzu, 70 do liści, okrągła 5 i mała do róż, mikser planetarny, termometr cukierniczy
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3301
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 105
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3301
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 105
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Składniki
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli i cream of tartar. Usztywniamy pianę stopniowo wsypując cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując. Dodajemy sok z cytryny. Mąkę przesiewamy ze skrobią do masy jajecznej, mieszamy łopatką. Wymieszaną masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 175°C około 20 minut. Biszkopt sprawdzamy drewnianym patyczkiem. Studzimy na kratce. Zimny biszkopt kroimy na trzy blaty, najłatwiej za pomocą struny do krojenia biszkoptu. Następnie ostrym nożem, wzdłuż boku wycinamy kawałek ciasta, który przykładamy do drugiego boku i wycinamy taki sam kawałek.
Wycięte kawałki biszkoptu składamy na kształt bukietu.
Krem do przełożenia : Śmietankę miksujemy z mascarpone. Następnie dodajemy rozpuszczone czekolady. Miksujemy do połączenia składników.
Warstwy biszkoptu ponczujemy za pomocą pędzelka cukierniczego, smarujemy kremem i układamy kawałki gruszek osączone z syropu. Składamy tort i formujemy kształt bukietu.
Tak uformowaną bazę pod tort owijamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.
Wykonanie kremu do dekoracji: W rondelku mieszamy cukier, pektynę, kwasek cytrynowy. Dodajemy wodę i gotujemy na średnim ogniu ciągle mieszając, aby syrop się nie przypalił. Gdy syrop osiągnie temperaturę 114 - 115° C, w dzieży robota planetarnego końcówką rózga zaczynamy ubijać białka z solą i cream of tartar.
Gdy syrop osiągnie temperaturę 120 - 122 °C cienką strużką wolno wlewamy go do sztywno ubitych białek, nie przerywając ubijania. Po dodaniu całego syropu ubijamy jeszcze 2 -3 minuty, do uzyskania sztywnego kremu białkowego.
Tort wyjmujemy z lodówki, odwijamy z foli. Smarujemy cienką warstwą kremu białkowego. Pozostały krem dzielimy na części i barwimy na różowo, zielono, fioletowo i czerwono. Kremy umieszczamy w woreczkach z założonymi tylkami.
Bezpośrednio na torcie tylką nr 140 do bzów wyciskamy z różowego, białego i fioletowego kremu kwiaty bzu. W białe przestrzenie między kwiatami za pomocą tylki do liści z zielonego kremu wyciskamy listki. Za pomocą okrągłej tylki zielonym kremem wyciskamy łodyżki. Tylką do róż z czerwonego kremu wykonujemy falbankę i kokardę.
Tak przygotowany tort to idealne zwieńczenie każdej imprezy.
Smacznego.