Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeźwiający torcik kiwi, to wypiek o smakach słodko kwaskowatych. Torcik jest przepyszny. Polecam zrobić.
Podana przez nas propozycja idealnie nada się też w nadchodzącym sezonie gril...
Odsłon: 6778
Pierś z gęsi może być świetnym pomysłem na uroczysty rodzinny obiad. Świetnie...
Odsłon: 1708
Wariacja na temat zupy pieczarkowej. Tym razem wykorzystałam seler naciowy, k...
Odsłon: 276
Podana przez nas propozycja idealnie nada się też w nadchodzącym sezonie gril...
Odsłon: 6778
Pierś z gęsi może być świetnym pomysłem na uroczysty rodzinny obiad. Świetnie...
Odsłon: 1708
Wariacja na temat zupy pieczarkowej. Tym razem wykorzystałam seler naciowy, k...
Odsłon: 276
Składniki
CIASTO CZEKOLADOWE: Do rondelka przekładamy cukier, kakao, sodę oczyszczoną, wodę i masło. Podgrzewamy na średnim grzaniu kuchenki ciągle mieszając. Gdy zrobi się piana i zacznie się gotować ściągamy z kuchenki, przelewamy do dużej misy i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy jajka energicznie mieszając trzepaczką. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy, aż składniki się połączą. (masa będzie dość płynna). Przelewamy do tortownicy 20 - 22 cm. wyłożonej w całości papierem do pieczenia. Pieczemy w funkcji góra dół w 180*C przez około 45 - 50 min. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy 5 - 10 min. żeby ciasto lekko wystygło i wyciągamy z foremki. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Z upieczonego i wystudzonego ciasta odcinamy wypukłą górę i przekrawamy ciasto na dwa blaty.
KREM: W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretki agrestowe. Odstawiamy do wystudzenia. 5-6 łyżek wystudzonej galaretki dodajemy do dżemu z kiwi, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Kremówkę ubijamy i wlewamy wystudzone galaretki. Krótko miksujemy do połączenia się składników.
SKŁADANIE TORTU: Na dolny blat ciasta wykładamy połowę kremu, wstawiamy do zamrażalnika na 5 minutek, żeby krem szybko stężał. Na krem wykładamy dżem i znów wstawiamy do zamrażalnika na 5 minut. Następnie wykładamy resztę kremu i przykrywamy drugim blatem ciasta czekoladowego. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 h.
DEKORACJA: Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Wyciągamy tort z rantu. Cienką warstwą bitej śmietany smarujemy górę tortu. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką nr: 1M i dekorujemy górę tortu robiąc fale oraz dół tortu robiąc rozetki. Na środek tortu wykładamy kiwi pokrojone w plastry.