Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dużo orzechów, jeszcze więcej czekolady. Prawdziwa bomba kaloryczna. Ale jaka rozkosz dla podniebienia. A gdy zniknął, dzieci były strasznie zawiedzione...
tortownica 26 cm, mikser, rondelek, miska
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5253
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11667
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5042
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1286
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5253
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11667
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5042
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1286
Składniki
Białą czekoladę połamać. Śmietanę mocno podgrzać i zalać nią czekoladę. Po minucie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Wszystkie herbatniki pokruszyć lub zblendować. Masło roztopić i połączyć z herbatnikami. Połową masy wyłożyć spód torownicy. Wstawić do lodówki na pół godziny. Drugą połowę odstawić.
Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni i lekko ostudzić. Knoppersy zblendować. Masło roztopić i dodać zrazem z orzechami do Knoppersów. Wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy. Ponownie wstawić do lodówki na 15-30 minut. Potem wyłożyć pozostałe pokruszone ciastka z masłem i wyrównać powierzchnię. Znów wstawić do lodówki.
Gorzką czekoladę połamać. Kremówkę mocno podgrzać i zalać nią czekoladę. Po minucie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
Ganache z białej czekolady zacząć ubijać stopniowo dodając do niego mascarpone. Miksować przez chwilę aż powstanie jednolita masa. Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy i znów wstawić do lodówki, aby masa stężała. Po godzinie wylać na wierzch ganache z gorzkiej czekolady.
4 Knoppersy przekroić na 4 mniejsze kwadraty i udekorować nimi powierzchnię tortu. Ewentualnie posypać krokantem. Smacznego :)