Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny tort idealny na przyjęcia.
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12265
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1443
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 77
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12265
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1443
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 77
Składniki
Składniki podane na blaty kokosowe podzielić na 2 części i zrobić dwa osobne placki tj.: z czterech białek ubić pianę a gdy będzie sztywna wsypać 3/4 szklanki cukru i dalej ubijać. Wymieszać z 20 dag kokosu i rumem. Wylać na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem tortownicę o średnicy 23-25cm i piec około 35 minut w termeraturze 160 stopni. Drugi blat pieczemy identycznie. Upieczone blaty od razu zdejmujemy z formy i zrywamy papier, gdyż w przeciwnym razie będzie się łamał. Pozostawiamy do wystudzenia.
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąke i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy około 25 minut. Chłodzimy i kroimy na z blaty.
MASA: Z żółtek i cukru utrzeć gładki kogel mogel. Masło starannie utrzeć i wciąż ucierając dodawać po trochu masę jajeczną, spirytus, rum a na koniec kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody.
Wychłodzone blaty kokosowe i biszkoptowe przekładamy kremem na przemian. Dekorujemy kokosem i kawą. Schładzamy w lodówce.