Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Składniki
Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek.Białka ubić na sztywną pianę.Dodać szklankę cukru i ubijać aż cukier się rozpuści.Do żółtek dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i łyżkę octu-wymieszać.Połączyć z białkami i mąką.Lekko wymieszać.Natłuścić szklaną formę okrągłą-posypać bułką tartą.Piec w temperaturze 180 stopni około 40-45 minut.Wystudzony biszkopt,podzielić na trzy części .Biszkopty nasączyć wodą(zimną) z cukrem waniliowym.
Do bitej śmietany dodać żelatynę i wlać 1/4 wody z kubka o pojemności 200 ml(zimna, wlewać powoli) . Na koniec dodać cukier puder do smaku i lekko ubić aby masa się nie ścieła.
Mus Brzoskwiniowy: Brzoskwinie razem z sokiem zmiksować w mikserze,dodać 1.5 galaretki brzoskwiniowej rozcieńczonej w szklance wody(zimna).Połączyć z musem.
Na 1 część biszkoptu wylać mus brzoskwiniowy, wstawić do lodówki aby się ścieła.Drugą część biszkoptu nasączonego wodą z cukrem waniliowym nałożyć na mus i posmarować bitą śmietaną, przełożyć ostatni placek.Boki posmarować kremem na wieszk biszkoptu zrobić okrągły placek z białej masy cukrowej.Udekorować według uznania lub kupić gotowe dodatki.