Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort korzenny w czekoladzie"
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 282
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22536
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 269
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 282
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22536
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 269
Składniki
Rozpuść i ostudź margarynę. 2 jajka i 3 żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem i przyprawą. Wsyp orzechy i mak, wlej margarynę, wymieszaj. 3 białka ubij. Pianę delikatnie połącz z masą.
Przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 40 min w 175 st. Wystudź. ponczu wymieszaj. Ciasto rozetnij na dwa placki. Każdy skrop obficie korzennym ponczem. Wstaw do lodówki.
Czekoladę (najlepiej gorzką) zetrzyj na tarce o małych otworkach. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij z zagęstnikiem, cukrem, przyprawą do piernika oraz kakao. Dodaj startą czekoladę, delikatnie wymieszaj. Kremem przełóż placki.
Polewę czekoladową przygotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Posmaruj nią wierzch praz bok tortu. Udekoruj marcepanowymi gwiazdkami. Orzechy posiekaj, obsyp nimi bok tortu. Do czasu po dania trzymaj go w lodówce.
Efektowne posypki zrobisz sama!
Posiekane orzechy do dekoracji tortu możesz zastąpić słodkim krokantem albo marcepanową posypką. Takie ozdoby przydadzą się też do urozmaicenia np. lukrowanych ciasteczek. Podajemy 2 łatwe przepisy.
Kolorowe wiórki
dag marcepanu utrzyj z 2 łyżkami cukru pudru i ufarbuj barwnikiem spożywczym. Zawiń w folię, ochłodź w lodowce, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych otworkach.
Krokant
Na patelni stop 2/3 szkl. cukru. Wsyp 20 dag posiekanych orzechów (laskowych, włoskich, ziemnych) albo migdałów. Mieszając, smaż 3 minuty. Duży kawałek pergaminu cienko posmaruj olejem.
Rozsmaruj na nim orzechy w karmelu i pozostaw do zastygnięcia. Gdy masa będzie twarda, drobno ją posiekaj.
Ciasto możesz rozciąć na trzy cieńsze placki. Pierwszy posmaruj powidłami śliwkowymi, a dopiero drugi – kremem śmietanowo-korzennym.Źródło: Tina