Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, słodki, delikatnie rozpływający się w ustach, aromatycznie kawowy.
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 668
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1001
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2008
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 668
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1001
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2008
Składniki
Mak zalać wrzącą wodą. Następnego dnia gotować go w tej samej wodzie przez 30 min. Osączyć i osuszyć na ściereczce.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wymieszać z mąką, makiem i proszkiem do pieczenia. połączyć z pianą z białek, wymieszać. (ja zmiksowałam bo się robiły grudki). Tortownice o średnicy 26cm, wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią cisto. Piec 50 min w 180st.C. ( ja piekłam 60 min ale w 170stC.) do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu, ostudzić ciasto i przekroić na 3 krążki.
Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, kawą cappucino (proszkiem) i stopniowo dodawać budyń, ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitego kremu.
Krążki ciasta nasączyć naparem kawy i przełożyć masą. Wierzch tortu i boki posmarować również cienką warstwą masy. Dowolnie udekorować.
Dekoracja z czekolady: rozpuścić dwie tabliczki białej czekolady, ostudzić troszkę. Szklaną deskę do krojenia (lub kafelek itp) wsadzić do zamrażarki. Po schłodzeniu wyjąć wylać na deskę 2 łyżki czekolady, rozsmarować nożem, po 1 sekundzie ''ściągnąć'' płat czekolady z deski nożem i przykleić do tortu. Oblepić tort dookoła, zaginając na brzegach a na wierzchu zrobić z płatów czekolady fale. Polecam użyć nawet 3 tabliczek czekolady- mnie z 2ch ledwo starczyło, przy końcu musiałam już kombinować jak środek udekorować. Zetrzeć na środek kosteczkę ciemnej czekolady, ewent posypać łyżeczką proszku-cappucino.
PS. Mak się bardzo ciężko suszy, więc polecam go zacząć suszyć nawet z 2 dni wcześniej. Ewentualnie wyczytałam, że niekonieczne jest gotowanie, można dodać taki od razu z woreczka.
przepis z któregoś numeru Tiny lub Naj, pomysł na dekorację z czekolady z programu Pani Bożeny Sikoń z kanału Kuchnia.tv SMACZNEGO ! :-)