Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten tort robiłam już wiele razy. Dlatego przedstawiam Wam różne wariacje dekoracji. Jedno z ulubionych ciast mojej mamy, stąd taka częstotliwość robienia. Idealne na urodziny, święta lub do weekendowej kawy. Zachęcam do spróbowania.
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 13
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 28
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 13
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 28
Składniki
Biszkopt: Maki i proszek do pieczenia należy przesiać i wymieszać z makiem. Białka ubić, dodać cukier puder. Ubijając dodać aromat migdałowy i żółtka. Wsypać suche składniki, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy. Piec 45 minut w 180st C (do suchego patyczka). Biszkopt po wystudzeniu kroimy na 3 placki. Warstwa brzoskwiniowa: Sok z brzoskwiń przelać do garnka. Brzoskwinie pokroić w kostkę (odłożyć 3 brzoskwinie do dekoracji). Obie galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Sok z brzoskwiń podgrzać, wymieszać z galaretką i owocami. Odstawić do pół stężenia. Warstwa śmietankowa: Żelatynę zalać zimną wodą. Zostawić do napęcznienia. Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem, na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy. Poncz: cukier zalewamy przegotowaną gorącą wodą, dodajemy kilka kropel zapachu migdałowego. Śmietana do dekoracji: Przygotowujemy w ten sam sposób, co śmietanę do przełożenia tortu.
Każdy blat biszkoptu nasączamy ponczem. Na dwa placki wykładamy po połowie tężejącej galaretki z owocami. Na warstwę brzoskwiniową wykładamy bitą śmietanę Składamy piętnujemy tort. Na wierzchu i po bokach smarujemy bitą śmietaną. Boki tortu obsypujemy makiem. Górę dekorujemy śmietaną i brzoskwiniami, które smarujemy tężejącą galaretką, aby nie wyschły.