Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znakomity tort makowy. Przepis pochodzi z 411. odcinka programu "Ewa gotuje".
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4948
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13378
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5829
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7514
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4948
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13378
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5829
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7514
Składniki
Mak opłukać i zalać wrzątkiem. Odstawić na całą noc. Następnego dnia odcisnąć i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa – używając sitka o najdrobniejszych oczkach.
Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy zbieleją, dodać mak, kaszę mannę, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Uperfumować olejkiem migdałowym i zmiksować.
Ubić pianę z białek (ze szczyptą soli). Dodać do masy z makiem i delikatnie wymieszać szpatułką.
Ciasto przełożyć do trzech identycznych tortownic, wyścielonych papierem do pieczenia. Piec przez 30-35 minut w temperaturze 180 st. C.
Zrobić krem waniliowy. Śmietankę ubić na sztywno. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i miąższem z laski wanilii. Połączyć z bitą śmietaną. Dodać odsączone i pokrojone brzoskwinie (trochę zostawić do dekoracji). Wymieszać.
Blaty nasączyć ponczem i przełożyć kremem. Kremem pokryć też wierzch ciasta. Udekorować czekoladą startą na tarce. Na brzegu zrobić wianuszek z drobno pokrojonych brzoskwiń.