czekoladowy biszkopt z kremem czekoladowym i rodzynkami moczonymi w rumie ;)
tort Marcello
Składniki
- biszkopt: 6 jajek
- 150 g miękkiego masła
- 1 szkl cukru pudru
- 1 szkl mąki
- 150 g ciemnej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- krem: 250 g miękkiego masła
- 250 g gorzkiej czekolady
- 100 g cukru pudru
- 100 ml mleka
- dodatkowo: 200 g rodzynek
- 100 ml rumu
- 300 ml czarnej herbaty
- 1 łyżeczka cukru
Składniki
- biszkopt: 6 jajek
- 150 g miękkiego masła
- 1 szkl cukru pudru
- 1 szkl mąki
- 150 g ciemnej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- krem: 250 g miękkiego masła
- 250 g gorzkiej czekolady
- 100 g cukru pudru
- 100 ml mleka
- dodatkowo: 200 g rodzynek
- 100 ml rumu
- 300 ml czarnej herbaty
- 1 łyżeczka cukru

Etapy przygotowania
biszkopt: Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Na małym ogniu roztapiamy masło z połamaną czekoladą. Kiedy czekolada lekko przestygnie cały czas miksując dodajemy pojedynczo żółtka a następnie cukier puder. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i już na najniższych obrotach miksera mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z jajek mieszając łyżką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Ciasto przekładamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170st ok 35-40 minut do suchego patyczka.
Zaparzyć herbatę, posłodzić cukrem, dolać rum. Rodzynki umieścić w misce i zalać herbatą z rumem. Odstawić do napęcznienia i ostudzenia; można to zrobić dzień wcześniej.
krem: Potrzebne składniki kremu wyjąć z lodówki by osiągnęły temp. pokojową. Mleko wlać do garnka, dodać połamaną czekoladę. Postawić na gazie i mieszając podgrzewać aż roztopi się czekolada; kiedy się roztopi to od razu odstawić do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem na biały puszysty krem. Dodać przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Jeśli krem jest zbyt rzadki wstawić na chwilę do lodówki.
Rodzynki odlać na sitko zachowując herbatę. Biszkopt podzielić na równe blaty. Pierwszy blat nasączyć chłodnym ponczem, położyć krem posypać rodzynkami. Ułożyć kolejny krążek powtarzając proces. Ostatni blat posmarować kremem i ozdobić. .
Wstawić do lodówki najlepiej całą noc. Wyjąć około 30 minut przed podaniem

Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pożywna, smaczna.
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 1580

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14113
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
- Do pracy
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Bazylia
- Tymianek
- Zapiekanki
- Szynki
Odsłon: 217
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pożywna, smaczna.
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 1580

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14113
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
- Do pracy
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Bazylia
- Tymianek
- Zapiekanki
- Szynki
Odsłon: 217



Składniki
- biszkopt: 6 jajek
- 150 g miękkiego masła
- 1 szkl cukru pudru
- 1 szkl mąki
- 150 g ciemnej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- krem: 250 g miękkiego masła
- 250 g gorzkiej czekolady
- 100 g cukru pudru
- 100 ml mleka
- dodatkowo: 200 g rodzynek
- 100 ml rumu
- 300 ml czarnej herbaty
- 1 łyżeczka cukru
biszkopt: Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Na małym ogniu roztapiamy masło z połamaną czekoladą. Kiedy czekolada lekko przestygnie cały czas miksując dodajemy pojedynczo żółtka a następnie cukier puder. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i już na najniższych obrotach miksera mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z jajek mieszając łyżką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Ciasto przekładamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170st ok 35-40 minut do suchego patyczka.
Zaparzyć herbatę, posłodzić cukrem, dolać rum. Rodzynki umieścić w misce i zalać herbatą z rumem. Odstawić do napęcznienia i ostudzenia; można to zrobić dzień wcześniej.
krem: Potrzebne składniki kremu wyjąć z lodówki by osiągnęły temp. pokojową. Mleko wlać do garnka, dodać połamaną czekoladę. Postawić na gazie i mieszając podgrzewać aż roztopi się czekolada; kiedy się roztopi to od razu odstawić do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem na biały puszysty krem. Dodać przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Jeśli krem jest zbyt rzadki wstawić na chwilę do lodówki.
Rodzynki odlać na sitko zachowując herbatę. Biszkopt podzielić na równe blaty. Pierwszy blat nasączyć chłodnym ponczem, położyć krem posypać rodzynkami. Ułożyć kolejny krążek powtarzając proces. Ostatni blat posmarować kremem i ozdobić. .
Wstawić do lodówki najlepiej całą noc. Wyjąć około 30 minut przed podaniem