Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, ale bardzo smaczny i efektownie wyglądający tort.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 82
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 62
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 82
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 62
Składniki
Biszkopty: Białka ubiłem na sztywno, (jajka w temperaturze pokojowej) delikatnie dodawałem cukier ciągle ubijając, następnie dodawałem po jednym żółtku i na koniec delikatnie wymieszałem z przesianą mąką. Analogicznie postąpiłem z drugim biszkoptem dodając na koniec kakao. Piekłem w 160 stopniach około 35 minut.
Krem: Śmietanę ubiłem na sztywno i powoli dodawałem mascarpone ciągle mieszając (wolne obroty). Nie dodawałem cukru. Wydaje mi się, że całość jest wystarczająco słodka. Po upieczeniu biszkopty przekroiłem na pół i nasączyłem sokiem który pozostał z puszki brzoskwiń.
Część kremu odłożyłem by posmarować wierzch i boki, a to co pozostało wymieszałem z brzoskwiniami pokrojonymi w kosteczkę. Ciasto przekładałem na przemian kolorami i smarowałem kremem. Jedną warstwę zamiast kremu zrobiłem z dżemu (u mnie borówkowy). Gotowy tort posmarowałem z wierzchu i po bokach pozostawionym wcześniej kremem.
Na suchej patelni uprażyłem wiórki kokosowe i posypałem nimi boki ciasta. Z wierzchu ubrałem pokrojonymi brzoskwiniami. Ciasto przechowuję w lodówce, najlepsze jest na drugi dzień.
Przemycamy zdrowie: Do kremu i do ciasta dodaję odrobinę kurkumy.