Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, ale bardzo smaczny i efektownie wyglądający tort.
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 75
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 494
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1399
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1881
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 75
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 494
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1399
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1881
Składniki
Biszkopty: Białka ubiłem na sztywno, (jajka w temperaturze pokojowej) delikatnie dodawałem cukier ciągle ubijając, następnie dodawałem po jednym żółtku i na koniec delikatnie wymieszałem z przesianą mąką. Analogicznie postąpiłem z drugim biszkoptem dodając na koniec kakao. Piekłem w 160 stopniach około 35 minut.
Krem: Śmietanę ubiłem na sztywno i powoli dodawałem mascarpone ciągle mieszając (wolne obroty). Nie dodawałem cukru. Wydaje mi się, że całość jest wystarczająco słodka. Po upieczeniu biszkopty przekroiłem na pół i nasączyłem sokiem który pozostał z puszki brzoskwiń.
Część kremu odłożyłem by posmarować wierzch i boki, a to co pozostało wymieszałem z brzoskwiniami pokrojonymi w kosteczkę. Ciasto przekładałem na przemian kolorami i smarowałem kremem. Jedną warstwę zamiast kremu zrobiłem z dżemu (u mnie borówkowy). Gotowy tort posmarowałem z wierzchu i po bokach pozostawionym wcześniej kremem.
Na suchej patelni uprażyłem wiórki kokosowe i posypałem nimi boki ciasta. Z wierzchu ubrałem pokrojonymi brzoskwiniami. Ciasto przechowuję w lodówce, najlepsze jest na drugi dzień.
Przemycamy zdrowie: Do kremu i do ciasta dodaję odrobinę kurkumy.