Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort migdałowo-czekoladowy"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 146
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3838
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 265
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 350
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 146
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3838
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 265
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 350
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 105 minut (bez chłodzenia)
Białka wymieszać ze szczyptą soli i ubić na sztywną pianę. Ubijając, porcjami wsypywać cukier. Pianę z białek wymieszać z mielonymi migdałami i mąką pszenną. Trzy tortownice o śr. 26 cm wyłożyć pergaminem.
Do każdej nałożyć po 1/3 przygotowanego ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Blaty piec 10-15 minut. Wystudzić.
Posiekaną czekoladę wraz ze śmietaną podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Przelać do miseczki. Przykryć kawałkiem folii spożywczej i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Wiśnie osączyć.
Kilka łyżek zalewy wymieszać z cukrem wanilinowym i mąką ziemniaczaną. Resztę zalewy zagotować, wlać rozrobioną mąkę z cukrem. Mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i połączyć z wiśniami.
Na spodzie tortownicy umieścić jeden migdałowy blat ciasta. Posmarować masą wiśniową. Przykryć drugim blatem. Czekoladową śmietanę ubić na sztywno i około 1/4 kremu rozsmarować na drugim blacie. Przykryć ostatnim blatem.
Zdjąć obręcz tortownicy. Brzeg i wierzch tortu posmarować połową pozostałego kremu czekoladowego. Resztę kremu przełożyć do szprycy cukierniczej z okrągłą końcówką. Wycisnąć na wierzch tort małe porcje kremu, formując kuleczki. Tort schładzać 3-4 godziny. Oprószyć proszkiem kakaowym.Źródło: Życie na gorąco