Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort przygotowany na ostatnią chwilę , prosty ze smacznym kremem śmietankowym z mascarpone. Najzwyklejszy i ale też bardzo smaczny.
mikser, miska, nóż, tortownica, papier do pieczenia, szklanka, silikonowa łopatka,
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 1685
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 75
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 171
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 188
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 1685
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 75
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 171
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 188
Składniki
Biszkopt; Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej masy białkowej cały czas ubijając dodawać porcjami cukier oraz żółtka. Po całkowitym połączeniu do masy jajecznej przesiać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką drewnianą ( już nie miksując). Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 35 - 40 minut, najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu biszkopt przekroić na 3 krążki, jeden sobie odłożyć na jakiś deser, a z dwóch przygotować tort. Krem śmietankowy z mascarpone; Mocno schłodzoną kremówkę przelewamy do większej miski, następnie miksujemy na sztywną masę z cukrem pudrem aż powstanie gęsta masa. 1/4 części ubitej śmietany przekładamy do drugiego naczynia dodajemy porcjami schłodzony serek mascarpone i miksujemy do połączenia. Tak przygotowaną śmietanę z serkiem łączymy z pozostałą ubitą śmietaną, wkładamy na 15 minut do lodówki. Składanie tortu; Spodni krążek układamy na paterze, nasączamy ponczem z wody z soku z cytryny i cukru pudru, smarujemy dżemem i nakładamy większą połowę kremu, trochę kremu odkładamy na rozetki . Nakładamy drugi krążek nasączamy smarujemy dżemem i pozostałym kremem smarujemy cały tort łącznie z górą. Odłożony krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy rozetki. Boki tortu obkładamy wiórkami kokosowymi, a na górę układamy pokrojone w kawałki Kinder błono. Rozetki dekorujemy srebrnymi perełkami. Tort wkładamy na noc do lodówki. Po wyjęciu wkładamy świeczki cyferki 1 i 8 .
Tort prawie gotowy.
Tort gotowy do podania.