Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik zrobiony dla teścia mojego syna na jego 50 urodziny. Tort z kremem śmietankowym i brzoskwiniami. Tort wyszedł pyszny i myślę że wyszedł fajnie bo solenizant aż miał łzy w oczach jak go zobaczył.
blaszka, papier do pieczenia, mikser, patelnia, szpryca z końcówkami do dekoracji , nóż, szklanka ,
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7726
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 32
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 172
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7726
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 32
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 172
Składniki
Biszkopt zrobiony z podwójnej porcji; 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno , cały czas miksując dodajemy cukier i żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą , przesiewamy do masy jajecznej już nie miksując delikatnie mieszamy łyżką drewnianą z masą jajeczną. 2. Ciasto przekładamy do blaszki wielkości 24/39 cm. wyłożoną papierem do pieczenia 3. Pieczemy 40 - 45 min w temperaturze 180 stopni a najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt studzimy. 4. Krem śmietanowy; Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo śmietan fixy. Do ubitej śmietany cały czas miksując cienkim strumykiem wlewamy rozpuszczoną letnią żelatynę, miksować tylko do połączenia. 5. Brzoskwinie odsączamy z syropu na sitku , a następnie kroimy w kostkę. 6. Biszkopt dzielimy na 3 blaty. 7. Pierwszy blat nasączamy sokiem z brzoskwiń, smarujemy dżemem brzoskwiniowym, nakładamy część kremu śmietankowego na krem nakładamy część pokrojonych odsączonych brzoskwiń , które wciskamy lekko w śmietanę, przykrywamy drugim blatem i robimy to samo co z pierwszym, nakładamy ostatni trzeci blat równamy dociskamy. 8. Cały tort pokrywamy gotowym kremem śmietankowym przygotowanym według opisu na opakowaniu. 9. Boki obsypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi ( wiórki prażymy na suchej patelni). 10. Górę tortu dekorujemy kremem śmietankowym robiąc dużą ilość rozetek z kremu. Dekorujemy według uznania u mnie różyczki i listki z masy cukrowej mojego wykonania, koraliki. Tort wkładamy na całą noc do lodówki.