Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort okazjonalny na Uroczystość Chrzestną. Tort z biszkoptem, dwoma kremami z mascarpone. Tort z dekoracją z mleka w proszku.Tort zrobiłam na Chrzest w rodzinie.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 696
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2981
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 214
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 696
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2981
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 214
Składniki
biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać ale już łopatką i nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 2 blaty. Z drugim biszkoptem postąpić tak samo, lecz piec ok.20 min. i nie kroić.
Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć rozrzedzonym sokiem.
krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Następnie dodawać porcjami serek i miksować. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wmieszać pokrojone w kostkę truskawki.Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować. (radzę kremu tyle nie dawać, bo mi tort wyszedł bardzo wysoki)
Przykryć ciemnym blatem biszkoptowym.Mocniej nasączyć rozrzedzonym sokiem. Ostatni blat jasny obrócić na talerz i nasączyć troszkę ,na przekrojonej stronie i niech nasiąka.
krem 2-Postąpić tak samo jak z 1 kremem, tylko zamiast truskawek dodać pokrojone cukierki w małą kostkę.Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
Ostatni blat biszkoptowy obrócić i przykryć tort. Tort schłodzić kilka godzin,najlepiej na całą noc. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i rant z tortownicy.
Przykryć paterą i odwrócić ''do góry nogami''.Góra będzie równiejsza.
tynk-Mleko zagotować z cukrem i ostudzić.Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko z cukrem potem dosypując w proszku. 3/4 kremu posmarować cały tort,wygładzić i odpowiednią ząbkowaną szpatułka, zrobić wzorek. Resztę przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną tylką. Zrobić rozetki na dole tortu a na górze po ułożeniu dekoracji.
dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne. Połowę zostawić białą a resztę podzielić i zafarbować na różowo,fioletowo i troszkę na zielono.Około 1/2 białej rozwałkować i wyciąć koło ok.25 cm. Będzie to stelaż pod dekoracje.
Najpierw wyciąć elementy bucików i posklejać za pomocą odrobiny wody.
Zrobić różne różyczki.
Zrobić napis.
Dekoracje przykleić do stelaża za pomocą odrobiny wody. Dekoracje zrobić wcześniej i przetrzymywać w lodówce.
Udekorować tort, zrobić rozetki wokół góry. Udekorować też małymi kwiatkami z tej masy.Tort przetrzymywać w lodówce. Kroić ostrym i ciepłym nożem.Można przed krojeniem ściągnąć te większe dekoracje.