Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort zrobiłam na piknik z okazji Dożynek Gminnych.
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 30
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2273
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 165
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 30
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2273
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 165
Składniki
biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać budyń z mąką i proszkiem,jednocześnie mieszając łopatką. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*. Następne upiec tak samo,dodając inne budynie.Ze wszystkich, po upieczeniu zdjąć papier i ostudzić.
Biszkopt ciemny włożyć do blaszki 30x40 z zabezpieczonymi wyżej bokami.Nasączyć częścią soku z brzoskwiń.
krem jagodowy- Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Następnie z serkami i z frużeliną. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
Przykryć biszkoptem krówkowym,odwracając dołem do góry. Będzie łatwiej nasączyć i posmarować kremem.Nasączyć częścią soku.
krem stracciatello-Postąpić jak z poprzednim kremem z tym że czekoladę wmieszać już łopatką po dodanej żelatynie. Wyłożyć na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
Przykryć biszkoptem malinowym, też dołem do góry i nasączyć resztą soku.
krem z brzoskwiniami-Zrobić jak 2 krem, dodając na koniec odsączone i pokrojone brzoskwinie w kostkę. Wyłożyć na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
Przykryć ostatnim biszkoptem waniliowym i schłodzić w lodówce całą noc.(4 biszkopt nie nasączamy bo to będzie spód tortu)
Po schłodzeniu tort przykryć paterą i obrócić "do góry nogami". Zdjąć blaszkę i papier. Boki tortu wyrównać.
tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko skondensowane potem dosypując w proszku.Cały tort posmarować połową kremu i schłodzić.Powtórzyć to smarowanie resztą kremu i schłodzić. Trochę kremu zostawić na rozetki.
polewa- Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance z nutellą i masłem.Ostudzić do płynnego i posmarować cały tort.Do reszty polewy dodać pozostawione masło z tynku i wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką tylki okrągłą i zrobić nim rozetki wokół dołu tortu.
dekoracje-Dużą łyżką drewnianą wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem w płynie.Następnie mieszać ręką, wtedy wyczuje się, czy masa się skleja.Przerzucić na stolnicę i zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne.Podsypując cukrem pudrem.Podzielić na porcje, zafarbować i przechowywać w woreczku foliowym.
Ozdoby takie jak słonecznik, winogron, maki wycisnąć w odpowiednich silikonowych matach.
Zrobić napis,potem pomalować na złoto.
Resztę ozdób wykonać ręcznie.
Kłoski ulepić z pestek słonecznika.Zrobić pszczółki i wyciąć plasterki miodu.
Dekoracje zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce.
Udekorować tort i przechowywać w lodówce.