Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie dwa torty zrobiłam trzy lata temu.
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 481
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 194
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 481
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 194
Składniki
biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.Po upieczeniu, obkroić i obrócić na ręcznik. Zdjąć papier i ostudzić. Przekroić na 3 krążki.
nasączenie-Dżem rozmieszać z gorącą wodą, nie za dokładnie. Polać pierwszy krążek biszkoptowy, w tortownicy
krem czekoladowy-Nad parą roztopić w śmietance połamane czekolady.Ostudzić i schłodzić, przynajmniej pół godz.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę czekoladową ubić z pudrem i śmietan-fixem. Dodać po łyżce serka, zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo. Wyłożyć na dżem
Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Nasączyć zaparzoną i posłodzoną kawą.
krem cappuccino-Kawę wymieszać z ciepłą wodą i ostudzić.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i śmietan-fixem. Dodać cappuccino i porcjami serek,cały czas miksując. Na koniec dolewać żelatynę, zmiksować i wyłożyć na nasączony kawą biszkopt.
Przykryć ostatnim blatem i całość, schłodzić, kilka godzin w lodówce. Zdjąć obręcz, ułożyć na kratce, albo paterze. Zabezpieczając folią, krawędzie.
Cukier i kakao rozmieszać z wodą. Wstawić na parę,dodać masło. Mieszać do rozpuszczenia. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i domieszać do ciepłej polewy.Ostudzić do letniego i wmieszać śmietanę. Polać cały tort.Resztką,gęstniejącej polewy, polać w esy-floresy. Ułożyć dekoracje na jeszcze nie zastygłej polewie.Ozdobić perełkami. Takie dwa robiłam z podwójnej porcji.
dekoracje-Brać po kawałku masy, wałkować w miarę potrzeby podsypywać pudrem.Wykrawać foremką.Albo zrobić wałeczek, pokroić na kawałeczki. Z których zrobić kulki i lekko rozwałkować.Tutaj na jedną różyczkę poszło 8 płatków. Które, poskładać i zwinąć. Potem odpowiednio uformować, różyczkę.Wałkować cieniej, ja za grubo zrobiłam i trochę popękały.
Najlepiej zrobić odpowiednio wcześniej i przechowywać w lodówce.
Kroić ciepłym i ostrym nożem.