Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z biszkoptem i kremem z dżemem.Tort z glazurą i kolorowymi esami-floresami.
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 325
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 28
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 59
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 93
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 325
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 28
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 59
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 93
Składniki
biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki.
Spód włożyć z powrotem do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki. Nasączyć połową zaparzonej kawy.
krem dżemowy z kiwi i limonki -Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą i ostudzić do letniego, od czasu do czasu mieszając.Schłodzoną śmietankę ubić z fixem i pudrem.Dodawać porcjami jogurt, serek i dżem. Wszystko zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Wylać na biszkopt w tortownicy. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą kawy.
krem dżemowy brzoskwiniowy- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.Ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt ,serek i dżem.Następnie dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Wylać do tortownicy na biszkopt. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym.Schłodzić w lodówce, kilka godzin.
Zdjąć obręcz i zabezpieczenia w tortownicy. Ułożyć na paterze.
glazura-Puder wymieszać z kakao i wodą na gęstą papkę. Wstawić nad parę i dodać masło, pokrojone w kawałki.Mieszać do rozpuszczenia cukru i masła.Do innego garnka wlać trochę wody, podgrzewać na małym ogniu, nie gotować.Włożyć tam z cztery szklanki, każda z 6 kostkami czekolady, 2 śmietanki i szczyptą barwnika.Mieszać każdą inną łyżeczką, do rozpuszczenia.
Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą i wmieszać do gorącej polewy kakaowej, ale już zdjętej z pary.Przestudzić do letniego.Teraz kolorowe polewy, przelać do rożków papierowych i zakręcić. Do letniej polewy kakaowej dodać śmietanę i polać górę tortu. Można składniki na polewę kakaową podwoić, bo mnie zabrakło.Odcinać rożki papierowe i polewać tort w esy-floresy. Całość schłodzić.
Kroić ciepłym i ostrym nożem.