Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort Opera to przysmak dla prawdziwych koneserów. Z pewnością zasmakuje wszystkim wielbicielom kawy i gorzkiej czekolady. W przeciwieństwie do większości tortów - Opera nie jest zbyt słodka. Należy do grupy bardziej wyrafinowanych ciast.
Blaszka o wymiarach 40x25 cm, mikser
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 334
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 318
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 133
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 186
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 334
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 318
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 133
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 186
Składniki
Zacznij od przygotowania biszkoptów migdałowych. Masło rozpuść w rondelku lub kuchence mikrofalowej i odstaw do wystudzenia.
Białka oddziel od żółtek. Białka jaj ubij mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Zmniejsz obroty miksera, do piany z białek dodawaj stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku. Mikser odstaw na bok. Do puszystej masy jajecznej wsyp mąkę migdałową, mąkę pszenną, dodaj przestudzone masło. Składniki wymieszaj delikatnie szpatułką.
Ciasto migdałowe podziel na 2 równe części. Blaszki o wymiarach 40x25 cm wyściel papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Powierzchnię wyrównaj. Placki piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni (z termoobiegiem). Upieczone biszkopty wystudź i podziel na dwie równe części (powinieneś uzyskać cztery równej wielkości prostokąty).
Przystąp do przygotowania kremu ganache. Czekoladę połam w kostki, zalej mlekiem i słodką śmietanką, dodaj masło. Składniki podgrzewaj do rozpuszczenia, następnie przestudź i schłodź w lodówce przez około 30 minut.
Przygotuj krem maślany: do rondelka wsyp cukier, dodaj wodę. Składniki podgrzewaj, mieszaj do zgęstnienia. Nie dopuść do skarmelizowania się cukru.
Białka ubij na sztywną pianę. Do puszystej piany dodawaj stopniowo gorący syrop z cukru. Składniki zmiksuj do momentu uzyskania zimniej, sztywnej piany.
Kawę rozpuść w ciepłej wodzie. Rozpuszczoną kawę przestudź.
Miękkie masło przełóż do miski. Ubij na puszystą masę. Następnie do ubitego masła dodaj rozpuszczoną, przestudzoną kawę oraz pianę z białek i cukru.
Przystąp do przełożenia ciasta: pierwszy blat ciasta nasącz syropem kawowym, przełóż 1/4 części kremu ganache, następnie 1/4 kremu maślanego. Ciasto przykryj kolejnym blatem ciasta, nasącz go ponczem i posmaruj kremem ganache oraz kremem maślanym. Powtarzaj proces do wyczerpania składników.
Przygotuj polewę: do rondelka wrzuć połamane kostki czekolady, zalej słodką śmietanką. Składniki podgrzewaj do rozpuszczenia.
Tort opera udekoruj polewą czekoladową. Przed podaniem wstaw na minimum 3 godziny do lodówki.