Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort opłatkowy"
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 64
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 191
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 199
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 64
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 191
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 199
Składniki
Czas ok. 30 min; sztuka – 580 kcal, cena 2,30 zł.
Krok pierwszy. Zagotuj 200 ml mleka z cukrem. W reszcie rozprowadź waniliowy proszek budyniowy. Wlej na wrzątek, gotuj mieszając około 2 min. Gęsty budyń zdejmij z ognia i od razu dodaj do niego żółtka.
Krok drugi. Mieszaj, aż budyń wystygnie. Dalej miesza jąc, dodawaj likier oraz pokrojone na kawałki masło. Krem podziel na połowy. Do jednej wmieszaj posiekane orzechy, do drugiej posiekane migdały.
Krok trzeci . Cienkie opłatki tortowe przekładaj na zmianę orzechowym i mig dałowym kremem. Powstały tort odstaw do lodówki do stężenia. Czekoladę połam, rozpuść w gorącej kąpieli wodnej.
Krok czwarty.Tort oblej czekoladą. Polewę starannie rozsmaruj za pomocą noża o długim i szerokim ostrzu. Dół tortu obsyp uprażonymi płatkami migdałowymi. Na wierzchu rozłóż migdały w czekoladzie, ostudź.Źródło: Świat kobiety