Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na bazie serka ricotta. Sprawdzić się nawet na większe okazje, bo wygląda i smakuje świetnie. Przepis na 4 porcje.
Deser z ricottą i truskawkami
Składniki
Krem z ricotty:
- Ricotta - 250g
- Śmietanka 30% lub 36% - 200ml
- Cukier - 1 łyżeczka
Mus truskawkowy:
- Truskawki - 250g (ja użyłam mrożonych)
- Cukier (ewentualnie) - 1 łyżeczka
- Sok z cytryny - odrobina do smaku
Dodatkowo:
- Bezy - 80g
- Świeże truskawki do dekoracji
Składniki
Krem z ricotty:
- Ricotta - 250g
- Śmietanka 30% lub 36% - 200ml
- Cukier - 1 łyżeczka
Mus truskawkowy:
- Truskawki - 250g (ja użyłam mrożonych)
- Cukier (ewentualnie) - 1 łyżeczka
- Sok z cytryny - odrobina do smaku
Dodatkowo:
- Bezy - 80g
- Świeże truskawki do dekoracji

Etapy przygotowania
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem. Kiedy będzie już puszysta, dodajemy porcjami ricottę, cały czas miksując na wysokich obrotach. Truskawki gotujemy na małym ogniu z odrobiną wody, aż zmiękną. Miksujemy blenderem, doprawiamy sokiem z cytryny i ewentualnie cukrem. Gotujemy, aż mus zgęstnieje. Studzimy i schładzamy w lodówce. Bezy łamiemy na kawałki. Przygotowujemy 4 miseczki lub pucharki. Wykładamy trochę kremu, bezy, mus owocowy, znów krem, mus i na górę kawałki bezy. Dekorujemy świeżymi truskawkami. Deser podajemy od razu.
Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Ziemniaki księżnej to puree ziemniaczane z dodatkiem jajek i masła, które po...
Odsłon: 234
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 91

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 3891
Ostatnio komentowane przepisy
Ziemniaki księżnej to puree ziemniaczane z dodatkiem jajek i masła, które po...
Odsłon: 234
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 91

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 3891



Składniki
- Ricotta - 250g
- Śmietanka 30% lub 36% - 200ml
- Cukier - 1 łyżeczka
- Truskawki - 250g (ja użyłam mrożonych)
- Cukier (ewentualnie) - 1 łyżeczka
- Sok z cytryny - odrobina do smaku
- Bezy - 80g
- Świeże truskawki do dekoracji
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem. Kiedy będzie już puszysta, dodajemy porcjami ricottę, cały czas miksując na wysokich obrotach. Truskawki gotujemy na małym ogniu z odrobiną wody, aż zmiękną. Miksujemy blenderem, doprawiamy sokiem z cytryny i ewentualnie cukrem. Gotujemy, aż mus zgęstnieje. Studzimy i schładzamy w lodówce. Bezy łamiemy na kawałki. Przygotowujemy 4 miseczki lub pucharki. Wykładamy trochę kremu, bezy, mus owocowy, znów krem, mus i na górę kawałki bezy. Dekorujemy świeżymi truskawkami. Deser podajemy od razu.