Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort na orzechowym biszkopcie, przekładany masą jabłkową i masą śmietankową. Wbrew pozorom łatwy do zrobienia.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 133
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 226
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 73
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 133
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 226
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 73
Składniki
Jajka wybiłam do miski miksera. Dodałam cukier i utarłam je na jasną puszystą masę. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszałam i dodałam do masy jajecznej. Zmiksowałam do połączenia. Następnie dodałam zmielone orzechy włoskie i znów zmiksowałam do połączenia. Otrzymałam bardzo gęste ciasto. Dodałam olej, a następnie wodę i znów zmiksowałam do połączenia. Gotowe ciasto przełożyłam do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiłam do piekarnika bez jego wcześniejszego nagrzewania. Ciast piekłam do tzw. suchego patyczka w temp. 180 stopni bez termoobiegu. W praktyce zajęło mi to ok. 40 minut. Upieczone ciasto od razu wyjęłam z piekarnika i wystudziłam w blaszce na metalowej kratce, przykryte bawełnianą ściereczką. Chłodne ciasto przekroiłam na trzy równe blaty. Skroiłam też z wierzchu tą charakterystyczną górkę, która powstała w trakcie pieczenia. Kawę rozpuszczalną zalałam wrzątkiem i osłodziłam. Odstawiłam do wystygnięcia. Jabłka przełożyłam do rondla. Ustawiłam na gazie i podgrzewałam aż do ich zagotowania. Gdy się zagotowały, zdjęłam je z ognia i wsypałam do nich galaretkę cytrynową. Wymieszałam i odstawiłam do wystygnięcia. 1 szklankę mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam proszek budyniowy z cukrem. Mieszankę wlałam na gotujące się mleko i cały czas mieszając, gotowałam budyń aż dobrze zgęstniał. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Miękkie masło chwilę zmiksowałam i dodałam do niego partiami wystudzony budyń. Miksowałam aż krem zrobił się jednolity i bez grudek. Zimną śmietanę przelałam do miski. Przez chwilę ubijałam ją mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodałam śmietan - fixy wymieszane z cukrem waniliowym i ubijałam aż śmietana zrobiła się sztywna. Pierwszy blat biszkoptu ułożyłam na paterze. Nasączyłam go kawą. Wyłożyłam tężejące jabłka i przykryłam drugim blatem ciasta. Drugie ciasto również nasączyłam i wyłożyłam krem budyniowy. Przykryłam trzecim blatem ciasta. Nasączyłam go resztą kawy i posmarowałam wierzch i boki cienko ubitą śmietaną. Resztę śmietany przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie otwartej gwiazdki i na wierzchu tortu zrobiłam róże z kremu. Boki tortu obsypałam zmielonymi orzechami włoskimi. Tort wstawiłam do lodówki aby się dobrze schłodził. Najlepiej zostawić go na całą noc.