Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Tort orzechowo - kawowy
  • Ciasta
  • Przepis na

Tort orzechowo - kawowy

13.02.2020 Odsłon: 10716
5.0 (20 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
WanilioweImprowizacje
WanilioweImprowizacje

Tort na orzechowym biszkopcie, dobrze nasączonym kawą, z dżemem porzeczkowym i budyniowym kremem kawowym. Pyszny, niezbyt słodki.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Przetwory

Pikle ogórkowe w musztardzie

Przetwory Pikle ogórkowe w musztardzie

Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...

  • Przyprawy

Odsłon: 1825

> 60 min >60 min
4
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Placki ziemniaczane po mazursku

Dania główne Placki ziemniaczane po mazursku

Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Mięta
  • Placki

Odsłon: 8384

do 30 min 30 min
9
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Pikle ogórkowe na słodko

Przetwory Pikle ogórkowe na słodko

Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...

  • Przyprawy

Odsłon: 769

> 60 min >60 min
5

Przepis dnia

bryssska
bryssska
Przetwory

Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Przetwory Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...

  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1253683

> 60 min >60 min
4746
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Placki ziemniaczane

Przekąski Placki ziemniaczane

Polecam.

  • Impreza
  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Placki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1477

do 30 min 30 min
27
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Jagodowe orzeźwienie

Ciasta Jagodowe orzeźwienie

Aksamitna konsystencja, delikatny i subtelny smak , wprost do niedzielnej kawy.

  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Komunia
  • Do pracy
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta

Odsłon: 847

do 60 min 60 min
4
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Przetwory

Pikle ogórkowe w musztardzie

Przetwory Pikle ogórkowe w musztardzie

Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...

  • Przyprawy

Odsłon: 1825

> 60 min >60 min
4
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Placki ziemniaczane po mazursku

Dania główne Placki ziemniaczane po mazursku

Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Mięta
  • Placki

Odsłon: 8384

do 30 min 30 min
9
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Pikle ogórkowe na słodko

Przetwory Pikle ogórkowe na słodko

Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...

  • Przyprawy

Odsłon: 769

> 60 min >60 min
5

Przepis dnia

bryssska
bryssska
Przetwory

Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Przetwory Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...

  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1253683

> 60 min >60 min
4746
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Placki ziemniaczane

Przekąski Placki ziemniaczane

Polecam.

  • Impreza
  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Placki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1477

do 30 min 30 min
27
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Jagodowe orzeźwienie

Ciasta Jagodowe orzeźwienie

Aksamitna konsystencja, delikatny i subtelny smak , wprost do niedzielnej kawy.

  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Komunia
  • Do pracy
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta

Odsłon: 847

do 60 min 60 min
4
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Tort orzechowo - kawowy
Autor:
WanilioweImprowizacje
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • Biszkopt:
  • 200g mielonych orzechów włoskich
  • 1/4szkl. mąki pszennej tortowej
  • 0,5szkl. cukru kryształu
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • Krem kawowy:
  • 3 budynie śmietankowe po 40g
  • 3szkl. mleka (łącznie 750ml)
  • 3łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 6 łyżek cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ok. 300g masła
  • Poncz kawowy:
  • 5 łyżeczek cappuccino waniliowego
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1,5szkl. gorącej wody
  • Dodatkowo:
  • dżem z czarnej porzeczki
  • ok. 30g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • ok. 100g mielonych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
1

BISZKOPT: Przygotowanie tortu rozpoczęłam od wykonania biszkoptu orzechowego. Można go sobie przygotować dzień przed zrobieniem tortu, aby podzielić sobie pracę. Biszkopt należy wtedy przechować w chłodnym miejscu najlepiej w lodówce w pojemniku na ciasto lub po prostu w formie, przykrywając go aby nie obsychał. Jajka na biszkopt wyjęłam sobie wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Z całych jajek oddzieliłam białka i wszystkie 5 białek umieściłam w misce. Dodałam szczyptę soli i zaczęłam ubijać pianę mikserem. Gdy zaczynała się robić gęsta wsypałam powoli cukier kryształ i cukier waniliowy i dalej ubijałam pianę, aż do rozpuszczenia się cukru. Piana powinna się zrobić lśniąca. Można też rozetrzeć trochę piany w palcach i sprawdzić czy cukier nie chrzęści. Do ubitej piany dodałam kolejno 3 żółtka. Po dodaniu każdego miksowałam pianę do połączenia. W oddzielnej misce wymieszałam składniki suche na biszkopt, czyli: zmielone orzechy, mąkę, proszek do pieczenia i kaszę manną. Wymieszane składniki dodałam do ubitej piany i wymieszałam całość łyżką. Przygotowane ciasto biszkoptowe przelałam do okrągłej tortownicy o średnicy ok. 20cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Boków nie wykładamy papierem, papier kładziemy jedynie na dno i wpuszczamy w obręcz. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je ok. 40 minut w temp. 170 stopni bez termoobiegu. Nie rozgrzewałam też wcześniej piekarnika. Po upieczeniu ciasto od razu wyjęłam i wystudziłam w formie. Biszkopt nie opada. Po wystudzeniu biszkopt wyjęłam z tortownicy i przekroiłam go na 3 równej grubości blaty.

2

KREM: 2 szklanki zimnego mleka wlałam do rondla z grubszym dnem. Wsypałam do niego cukier i kawę rozpuszczalną i wymieszałam. Ustawiłam na gazie i zaczęłam podgrzewać, mieszając co jakiś czas aby cukier się rozpuścił. Pozostałą szklankę mleka wymieszałam z proszkami budyniowymi, żółtkami i obiema mąkami na jednolitą zawiesinę. Gdy mleko z kawą się zagotowało, wlałam przygotowaną mieszankę i cały czas energicznie mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Następuje to niemal błyskawicznie po wlaniu mieszanki. Ugotowany budyń odstawiłam do wystudzenia. Można go przykryć folią aluminiową tak aby dotykała budyniu, wtedy nie zrobi się kożuch, czyli ta charakterystyczna skórka na wierzchu. Miękkie masło rozmiksowałam mikserem a następnie dodawałam do niego partiami zimny wystudzony budyń. Teoretycznie masło i budyń powinny mieć tą samą temperaturę. Ja jednak nigdy tego nie sprawdzam i jeszcze nigdy krem budyniowy mi się nie zważył. Budyń miksowałam do momentu uzyskania jednolitego, gładkiego kremu. Krem podzieliłam na 3 części. Trochę zostawiłam też do dekoracji.

3

PONCZ: Cappuccino i kawę rozpuszczalną wsypałam do miseczki i zalałam je najpierw ok. 1/4 szklanki gorącej wody. Rozmieszałam kawę do rozpuszczenia i dolałam resztę gorącej wody. odstawiłam poncz do całkowitego wystygnięcia. Poncz warto zrobić wcześniej noż krem aby potem nie czekać aż ostygnie. Pierwszy blat biszkoptu ułożyłam na tacy. Założyłam obręcz tortownicy w której był pieczony aby łatwiej było rozprowadzać krem. Polałam go ok. 1/3 przygotowanego ponczu i posmarowałam cienko dżemem. Na dżemie rozprowadziłam pierwszą część kremu kawowego. Położyłam następny blat orzechowy, naponczowałam go, posmarowałam dżemem i kolejną częścią kremu. Na to ułożyłam trzeci blat ciasta i naponczowałam resztą kawy. Tego blatu nie smarowałam już dżemem, a jedynie samym kremem. Zdjęłam obręcz tortownicy i posmarowałam również boki tortu. Odłożony do dekoracji krem przełożyłam do rękawa cukierniczego i wycisnęłam rozetki na torcie dookoła. Czekoladę połamałam na kawałki. Śmietankę podgrzałam, nie dopuszczając jednocześnie do jej zagotowani. Gorącą śmietaną zalałam czekoladę i pozostawiłam ją na kilka minut. Po tym czasie wymieszałam. Czekolada powinna się w śmietanie rozpuścić. Gdy czekolada przestygła posmarowałam nią wierzch tortu. Brzegi czekolady wzdłuż rozetek oraz boki tortu obsypałam dodatkowo mielonymi orzechami. Przygotowany tort wstawiłam na całą noc do lodówki do schłodzenia, ale powinien być dobry już po paru godzinach. Tort z tego przepisu wychodzi mało słodki, delikatnie kawowy i orzechowy jednocześnie. Całość jest fajnie przełamana kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki. Ja użyłam dżemu domowej roboty, który jest nieco bardziej kwaśny niż sklepowy. Według mnie tort jest pyszny. Jest wilgotny. Smaki idealnie się ze sobą komponują. Do tego bardzo ładnie wygląda w środku po rozkrojeniu. Ja go co prawda zrobiłam bez żadnej okazji, ale wydaje mi się, że będzie idealnie pasował na różne rocznice, urodziny itp, zwłaszcza dla tych co lubią mniej słodkie wypieki. Niestety to tort tylko dla dorosłych z uwagi na zawartość kawy. Mam nadzieję że przypadnie wam do gustu tak jak mi.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki