Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały na każdą okazję, biszkopt orzechowy przełożony masą budyniową i śmietanowo-migdałową. Przepis znalazłam w internecie i trochę go zmodyfikowałam :)
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 13
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 34
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 13
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 34
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Składniki
Przygotowanie biszkoptu: żółtka oddzielić od białek, dodać do żótek cukier i ubić na puszystą masę. Dodać do niej mąkę, bułkę tartą, orzechy, proszek do pieczenia i ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Wylać na wyłożoną pergaminem tortownicę o średnicy ok. 25 cm i upiec.
Przygotować masę budyniową: połowę mleka zagotować z cukrem, w drugiej połowie rozrobić żołtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, połączyć z gotującym mlekiem i zagotować. Masę wystudzić. Masło utrzeć, dodając stopniowo wystudzony budyń.
Przygotować masę śmietanową: żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem wanililiowym i ostudzoną żelatyną. Odstawić w chłodne miejsce. Migdały sparzyć i obrać ze skórki, posiekać, podprażyć na złoto na patelni. Cukier smażyć na patelni aż zrobi się karmel, szybko wylać go na pergamin, bądż szklaną deskę do krojenia. Poczekać aż zastygnie, po czym skruszyć go i wsypać do ubitej śmietany razem z migdałami, wymieszać
Wystudzony biszkopt przekroić na trzy części (można przed wyłożeniem masy nasączyć go wodą z cukrem i cytryną). Przekładać najpierw cienką warstwą masy budyniowej, na to masę śmietanową, przykryć kolejnym blatem biszkopta, czynność powtórzyć. Wierzch i boki obłożyć obiema masami. Dowolnie udekorować. Boki można obłożyć także pokruszonymi orzechami lub migdałami.