Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt orzechowy bo się w nim zakochałam, ale tym razem wzbogaciłam go o kakao. Krem do środka tortu zrobiłam budyniowy śmietankowy z dodatkiem żółtek. Wierzch i boki tortu oraz ozdoby zrobiłam z bitej śmietany wymieszanej z mascarpone czyli standardowego kremu tortowego. Wszystko przełamałam kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki domowej roboty. Do nasączenia natomiast użyłam naparu z mielonej kawy.
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 248
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 290
Propozycja na smaczny ryż do potraw chińskich i nie tylko. Szybko i smacznie,...
Odsłon: 48
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 248
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 290
Propozycja na smaczny ryż do potraw chińskich i nie tylko. Szybko i smacznie,...
Odsłon: 48
Składniki
Z całych jaj oddzieliłam białka. Razem z dodatkowymi 3 białkami umieściłam je w misce miksera. Dodałam szczyptę soli i zaczęłam ubijanie piany. Gdy piana zaczęła sztywnieć dosypałam powoli cukier kryształ i waniliowy i ubijałam dalej aż cukier się rozpuścił, a piana zrobiła się błyszcząca. Następnie do piany dodawałam po jednym żółtku, miksując po każdym do połączenia składników. W oddzielnej misce wymieszałam zmielone orzechy włoskie, obie mąki, kakao, kaszę i proszek do pieczenia. Wymieszane składniki suche wsypałam do ubitej piany i wymieszałam łyżką do połączenia. Okrągłą tortownicę o średnicy 20cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia i przelałam do niej przygotowane ciasto. Biszkopt piekłam ok. 40 minut w temp. 170 stopni bez termoobiegu i bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu biszkopt od razu wyjęłam, przykryłam bawełnianą ściereczką i odstawiłam do wystygnięcia. Zimny biszkopt wyjęłam z tortownicy i przekroiłam na 3 równe blaty. Kawę wsypałam do dużego kubka i zaparzyłam wrzątkiem jak tradycyjną kawę jaką pija się na co dzień. Po zaparzeniu posłodziłam ją cukrem i odstawiłam do wystygnięcia. Z 0,5l zimnego mleka odlałam 0,5 szklanki i rozmieszałam w nim żółtka, proszki budyniowe i obie mąki. Pozostałe mleko zagotowałam z cukrem. Na gotujące się mleko wlałam cienkim strumieniem przygotowaną mieszankę i energicznie mieszając gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam do całkowitego wystygnięcia. Masło wyjęłam z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej i gdy było miękkie lekko je rozmiksowałam a następnie dodawałam do niego po łyżce chłodny budyń. Krem miksowałam aż nabrał jednolitej gładkiej konsystencji. Pierwszy blat biszkoptu ułożyłam na paterze. Naponczowałam go kawą i posmarowałam cienko dżemem. Na dżemie rozsmarowałam połowę kremu budyniowego. Położyłam drugi blat biszkoptowy i powtórzyłam czynności. Na wierzchu ułożyłam ostatni blat biszkoptu i naponczowałam go resztą kawy. Zimną śmietanę wlałam do wysokiego naczynia. Wsypałam do smaku trochę cukru waniliowego i zmiksowałam na najwyższych obrotach miksera aż śmietana zgęstniała. Dodałam serek mascarpone i miksowałam do połączenia. Z powstałego kremu odłożyłam 2 łyżki. Czekoladę połamałam na kawałki i roztopiłam. Gdy lekko przestygła połączyłam ją z odłożoną śmietaną. Kremem śmietanowym bez czekolady posmarowałam wierzch i boki tortu oraz zrobiłam rozetki na rancie tortu. Kremem czekoladowym również zrobiłam rozetki na przemian z białymi oraz kratkę na górze o bokach tortu. Dodatkowo do dekoracji użyłam małych serduszek cukrowych. Przygotowany i ozdobiony tort wstawiłam na całą noc do lodówki aby się dobrze schłodził.