Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na lekki i wilgotny tort. Smakuje każdemu i zawsze się udaje.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 166
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4368
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11865
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6767
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5582
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 166
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4368
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11865
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6767
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5582
Składniki
Przepis na jeden blat. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i powoli po jednym żółtku. Dodać bułkę tartą i proszek do pieczenia a na końcu delikatnie orzechy. Piec 30 minut w 180 stopniach. Wystudzć. Wykonać tyle blatów ile potrzebujemy. Ja robię trzy:) Można podwoić składniki i przekroić jeden blat na 2.
Kawę rozpuszczalną zalać 2 łyżkami gorącej wody i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. alej miksując, dodawać stopniowo zimną kawę. Oczywiście można zrobić dowolną masę kawową, którą lubimy. Ja próbowałam tą na budyniu i tez super pasuje.
Biszkopty przełożyć masą i udekorować całość wiórkami orzechowymi. Tort jest mięciutki i wilgotny. Po prostu pyszny:)