Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowy tort na wyjątkowe okazje. :) Pomysłu Rachel Allen, mojej idolki w pieczeniu. ;)
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 357
Polecam.
Odsłon: 355
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 357
Polecam.
Odsłon: 355
Składniki
170 g masła utrzeć na puszysty krem z 4 żółtkami, cukrem waniliowym i 250 g cukru zwykłego, dodawanego partiami. Dodać posiekane orzechy.
W osobnym naczyniu rozmieszać suche składniki, czyli przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Do masy masłowej dodawać stopniowo ubijając suche składniki i mleko.
W osobnej misce ubić piane z białek z odrobinką soli. Delikatnie wmieszać najpierw łyżke piany do ciasta, aż się rozluźni, a potem resztę białek (delikatnie, ręcznie!).
Szybko wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec w zależności od wysokości tortownicy ok 45 minut. Ostudzić.
Krem: 150 g masła rozmieszać na puch z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Posmarować przekrojony biszkopt, nie wierzch!
Lukier na wierzch: Ugotować syrop z cukru i wody, na małym ogniu (nie mieszać łyżką, najwyżej rondlem, bo sie skrystalizuje), jak sie rozpuści, zagotować i gotowac do momentu, aż z łyżki (teraz już mozna zamieszać) po obcieknięciu nadmiaru, zwiśnie cukrowa nitka.
W drugim garnku zagotować wodę i przygotowac miskę, która posłuży do ubijania na parze, musi być więc dość duża, by pomieścić lukier i utrzymać sie na garnku. Ubić w niej najpierw na zimno białka, po czym ustawić na garnku z wodą i cały czas ubijając stopniowo dodawać syrop. Powinno to trwac ok 10 minut. Szybko rozsmarować lukier na torcie, nim zastygnie tworząc pyszną, słodką, puszysto - kruchą skorupkę. :)
Jest z tym tortem trochę zachodu, ale warto sie poświęcić! Smacznego!