Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort orzechowy z czekoladą"
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 289
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 372
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 758
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 289
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 372
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 758
Składniki
Żółtka utrzyj z połową cukru. Białka ubij na sztywno, dodaj resztę cukru i dalej ubijaj. Połącz obie masy z przesianą mąką, posiekanymi orzeszkami i połową startej czekolady.
Tortownicę wysmaruj tłuszczem, przelej przygotowane ciasto. Piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. Biszkopt ostudź, przekrój na trzy blaty.
300 ml kremówki ubij na sztywno (w razie potrzeby, dosłódź do smaku). Dodaj resztę startej czekolady, wymieszaj. Powstałą masą przełóż blaty biszkoptowe, dociśnij. Tort odstaw do lodówki do stężenia.
Pozostałą kremówkę ubij na sztywno z cukrem waniliowym. Posmaruj wierzch i boki tortu. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Obsyp boki tortu. Polewę czekoladową rozpuść według przepisu. Polej wierzch tortu.
Ozdób resztą bitej śmietany (przełóż ją do szprycy) i dowolnymi owocami.
czas ok. 80 min; porcja – 400 kcal, cena 1,80 złŹródło: Świat kobiety