Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dekorację odrysowałam z zagranicznego filmiku, tak bardzo mi się spodobała: [ Наринэ Шахраманян ] Lecz wykonałam inną techniką z masy plastycznej z mleka w proszku. Robiłam jednocześnie dwa takie torty na Dzień Kobiet.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 699
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2990
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 215
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 699
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2990
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 215
Składniki
biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszać ale już łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć częścią kawy. Potem rozsmarować połowę dżemu. (zapomniałam zrobić zdjęcie.)
krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Następnie dodawać porcjami serek, jogurt i miksować. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wmieszać pokrojone w kostkę truskawki.Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
Przykryć drugim blatem biszkoptowym i mocniej nasączyć.Posmarować resztą dżemu.
krem 2-Postąpić jak z 1 kremem z tym że zamiast truskawek, domieszać tartą czekoladę. Wyłożyć do tortownicy.
Górę biszkoptu, odwrócić trochę nasączyć, ale nie za dużo, bo może się złamać, przy ponownym odwróceniu.
Przykryć górą biszkoptu i schłodzić kilka godzin w lodówce.
Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i rant z tortownicy.
Przykryć paterą i odwrócić ''do góry nogami''.Góra wtedy będzie równiejsza.
obłożenie-Zimną śmietankę ubić z mascarpone, potem z kremem. Posmarować cały tort, lecz trochę zostawić na rozetki.
dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne. Połowę zostawić białą a resztę podzielić i zafarbować na żółto, czerwono, niebiesko,zielono i czarno.Potem z części czerwonej i żółtej, zagnieść na pomarańczowo.Białą rozwałkować i wyciąć koło ok.25 cm. Będzie to stelaż pod dekoracje.
Na krawędzi zrobić ozdobny szlaczek
Dekorację odrysowałam z filmiku.:Наринэ Шахраманян https://www.youtube.com/watch?v=cyiP7T8LZdI&t=83s
Na stelażu, zaznaczyć zarys rysunku. Będzie łatwiej przyklejać elementy.
Ponownie takie kontury zaznaczyć, ale mocniej na rozwałkowanej czarnej masie.
Wyciąć elementy skalpelem.
Przykleić odrobinką wody na stelażu.
Z kolorowych mas powycinać odpowiednią foremką elementy płatków na kwiatki. Potem uformować kwiatki.
Wykonać resztę kwiatków i listków.
Za pomocą odrobinki wody, przykleić kwiatki i listki, jako wianek na głowę. Robiłam jednocześnie dwie dekoracje na dwa torty.
Udekorować tort a z reszty kremu zrobić rozetki.
Tort przetrzymywać w lodówce, ale przed krojeniem wyjąć z pół godziny wcześniej, żeby dekoracja ciut zmiękła. Kroić ciepłym i ostrym nożem.