Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny prosty torcik.. Który warto spróbować zrobić
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1778
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1545
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1517
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1885
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1778
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1545
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1517
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1885
Składniki
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo (to ważne!) dodajemy cukier, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Następnie dodajemy sok z cytryny i ubijamy jeszcze chwilkę. Dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy szpatułką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg o średnicy ok 22 cm (najłatwiej odrysować go od talerza). Wykładamy na niego masę bezową i formujemy wyrównując boki bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150ºC i po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 120ºC. Pieczemy ok 1 godz. 45 min. do 2 godzin (czas i temperatura pieczenia zależy od piekarnika, powinniśmy otrzymać jasną, chrupiącą z zewnątrz i piankową w środku bezę). Upieczoną bezę studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Wykonanie kremu Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie łączymy z mascarpone i ubijamy jeszcze chwilkę do uzyskania jednolitej masy. Gotowy krem rozsmarowujemy delikatnie na wierzchu bezy i wykładamy owocami. Przechowujemy w lodówce. *beza może popękać, a jej środek lekko zapaść się do środka tworząc zagłębienie na krem *bezę można upiec dzień wcześniej, a kremówkę i owoce wyłożyć najlepiej na ok godzinkę przed podaniem Smacznego