Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczny Tort Pień. Torcik wykonany jest na kakaowym biszkopcie, przełożony aromatycznym kremem cytrynowym, kremem czekoladowym i udekorowany bezowymi grzybkami.
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 50
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 74
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 3296
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 50
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 74
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 3296
Składniki
Biszkopt: Jaja sparzamy wrzątkiem i białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka ze szczyptą soli. Gdy z białek zacznie tworzyć się piana wsypujemy stopniowo cukier. Miksujemy około 10 minut do uzyskania gęstej i lśniącej masy. Dodajemy (po jednym) żółtka i krótko jeszcze miksujemy aż żółtka połączą się z ubitymi białkami. Wyłączamy mikser i teraz będziemy mieszać składniki szpatułką. Wsypujemy partiami suche składniki i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do foremki 25 x 35 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 160 *C około 20 min. do tzw. suchego patyczka. Upieczony i jeszcze ciepły biszkopt przekładamy na deseczkę wyłożona ściereczką. Zdejmujemy papier i wzdłuż krótkiego boku zwijamy w roladę (patrz film). Tak zwinięte ciasto pozostawiamy do wystudzenia.
Krem cytrynowy: Śmietankę kremówkę 30% podgrzewamy w rondelku (nie gotujemy). Dodajemy białą czekoladę i mieszamy aż czekolada się rozpuści, a składniki dobrze połączą. Odstawiamy do wystudzenia i wstawiamy do lodówki na 1 godz. żeby się schłodziła. Gdy się schłodzi ubijamy mikserem aż podwoi swoją objętość. Partiami dodajemy mascarpone i aromat cytrynowy. Miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Roladę wyjmujemy ze ściereczki, ponownie rolujemy i przekrawamy na 2 równe części. Rozwijamy. Na jedną część nakładamy połowę kremu cytrynowego i zwijamy w roladę. Zwiniętą roladę z kremem stawiamy pionowo na paterze (patrz film). Resztę kremu rozsmarowujemy na drugiej części ciasta i przyklejamy do pierwszej rolady w ten sposób, aby brzegi biszkoptu ściśle do siebie przylegały. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Obłożenie tortu: Gorzką czekoladę roztapiamy i rozsmarowujemy ją na dużym arkuszu papieru do pieczenia. Zwijamy papier z czekoladą w rolon i wkładamy do zamrażalnika. Nutellę miksujemy z mascarpone i dobrze miksujemy. Troszkę kremu odkładamy do miseczki (będzie on nam potrzebny do sklejenia grzybków) Boki tortu smarujemy kremem z nutelli i wygładzamy. Z zamrażalnika wyciągamy rulon z czekoladą, łamiemy go w dłoniach i rozwijamy papier. Połamaną czekoladą obklejamy tort.
Dekoracja: Białka zaczynamy ubijać mikserem ze szczyptą soli. Gdy zacznie robić się piana stopniowo wsypujemy cukier. Miksujemy na sztywno do powstania gęstej i lśniącej masy. Ubite białko przekładamy do rękawa cukierniczego. Ścinamy foliowy róg i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy kapelusze i nóżki grzybków. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i suszymy w funkcji góra dół w 100*C przez 1,5 godz. Gotowe grzybki pozostawiamy do wystudzenia. Kapelusze i nóżki sklejamy ze sobą za pomocą kremu który wcześniej odłożyliśmy. Tort dekorujemy grzybkami, które lekko posypujemy kakao. W niektórych miejscach tort i dookoła posypujemy sproszkowaną herbatą Matcha.