Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jestem wielką fanatyczką jedzenia, robienia i dekorowania tortów :) Dlatego nie mogło być inaczej, aniżeli zrobienie następnego dla mojego malucha na jego roczek :)
Ciasteczka przygotowane według przepisu Futka. Oto link do przepisu; https://...
Odsłon: 45
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 1192
Pączki z czekoladą to doskonała alternatywa dla tradycyjnych słodkości przygo...
Odsłon: 15685
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 58
Ziemniaki milionera to wyjątkowe danie z dwukrotnie pieczonych ziemniaków, dz...
Odsłon: 1827
Ciasteczka przygotowane według przepisu Futka. Oto link do przepisu; https://...
Odsłon: 45
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 1192
Pączki z czekoladą to doskonała alternatywa dla tradycyjnych słodkości przygo...
Odsłon: 15685
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 58
Ziemniaki milionera to wyjątkowe danie z dwukrotnie pieczonych ziemniaków, dz...
Odsłon: 1827
Składniki
Przez 10-15 minut ubijałam białka z cukrem i szczyptą soli, która utrzymuje białka. Po tym czasie dodałam żółtka, proszek do pieczenia i po trochu mąki. Nastawiłam piekarnik na 180 stopni. Miksowałam dalej przez kolejne 15 minut i dodałam odrobinę konkretnego barwnika. Czym dłuższe miksowanie, tym biszkopt bardziej puszysty :) Tortownicę wysmarowałam margaryną i oprószyłam mąką, wlałam masę i do piekarnika na 20-25 min.
Do nasączenia biszkoptu użyłam: 3 cytryny cukier do smaku litr przegotowanej wody
Do dużego garnuszka wlałam litr przegotowanej, gorącej wody, wkroiłam 3 cytryny i dosypałam kilka łyżeczek cukru. Sok nie może być słodki, ale i za kwaśny. Łyżeczką dociskałam cytrynę do ścianek garnuszka, aby wycisnąć jak najwięcej soku. Zostawiłam do wystygnięcia. Bardzo ważne jest, żeby naprawdę porządnie nasączyć biszkopt, aby nie był suchy, więc nie żałujcie :) Jak zabraknie soku, wystarczy dorobić :)
Do zrobienia kremu użyłam: 10/11 200ml śmietanek 30% 3 fix'ów do bitej śmietany cukru pudru do smaku
Na średnich obrotach ubiłam śmietankę, powoli dodając cukier puder i fix'y. Śmietanki 30-36% nie można za długo ubijać, bo zrobi nam się "masełko" :) Po ubiciu włożyć do lodówki na ok. godzinę.
Na masę cukrową: pianki cukier puder odrobina wody mączka ziemniaczana barwniki
Ja potrzebowałam jej tylko do zrobienia gwiazdek i kuleczek, więc za dużo tego nie było. Ale przepis na masę cukrową z pianek jest taki http://allrecipes.pl/przepis/6444/masa-plastyczna-z-pianek-marshmallows.aspx
Po upieczeniu, wyrównaniu i nasączeniu pierwszego biszkoptu nałożyłam porządną warstwę dżemu z czarnej porzeczki i wycisnęłam przez szprycę bitą śmietanę. Kolejne warstewki tak samo, tylko bez dżemu :) Uff....Zrobione :) Teraz dekorowanie :) Całość obłożyłam bitą śmietaną i wyrównałam nożem uprzednio zamoczonym w gorącej wodzie ( żeby smietana się nie przyklejała). Na pierwsze pięterko wykruszyłam pozostałości biszkoptu. Podium zajęły kolorowe kuleczki i świeczki :) Powbijałam gwiazdki (bez makabryczności), dół obsypałam wiórkami kokosowymi i delikatnie spryskałam całość wodą z czerwonym barwnikiem.