Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja brat jest wielkim milosnikiem gry w pokera.W tym roku konczyl 30 lat wiec postanowilam zrobic Mu niespodzianke.Wszystkie ozdoby sa jadalne,wykonane i pomalowane recznie.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1294
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 23
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12155
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 39
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1294
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 23
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12155
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 39
Składniki
BISZKOPT: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.
W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. (Najlepiej, jeśli mąkę przesiejemy, wtedy będzie pulchna i unikniemy grudek). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
Tortownicę o średnicy 21cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. (Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku). Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika (co najmniej na początku pieczenia). Inaczej może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić wykałaczką, czy biszkopt jest gotowy. Wykałaczka powinna pozostać sucha.
Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go, odciąć ciasto od tortownicy i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu. Wystudzony biszkopt dzielimy na 3 czesci.
MASA : Mleko z wanilia i kokosem doprowadzamy do wrzenia na srednim ogniu.Po zagotowaniu wylaczamy i odstawiamy aby delikatnie przestyglo. Jesli uzywalismy lasek wanilii nalezy je wylowic z mleka rozciac i wydrazyc z nasionek.ktore dodajemy spowrotem do mleka.
W osobnej misce miksujemy make cukier i zoltka.Gdy mleko delikatnie przestygnie doslownie 5 min dolewamy je powoli do ubitej masy jednoczesnie ja miksujac.
Gdy zmieszamy wszystko przelewamy skladniki spowrotem do rondelka i na malym ogniu ciagle mieszajac doprowadzamy mase do wrzenia.Musimy ciagle mieszac tak aby nic sie nie przypalilo i nie przywarlo do dna.
Ugotowana mase odstawiamy do calkowitego ostygniecia.Musi byc calkowicie zimna podczas ubijania ze smietana.
Do wysokiego naczynia wlewamy smietanke i ubijamy ja na pol sztywno gdy konsystencja zacznie sie zmieniac dodajemy po lyzce ostudzona mase.Trzeba uwazac aby masa sie nie zwazyla. Ananasa (w moim przypadku uzylam ananasa z puszki) kroimy na drobne kawalki.
Biszkopt przekladamy masa.Do dolnej czesci dodajemy ananasa.Cale ciasto obsmarowujemy pozostala masa i odkladamy do lodowki najlepiej na cala noc tak aby masa dobrze stezala i latwo sie je ozdabialo masa cukrowa.Jesli bedzie miekka masa cukrowa splynie. Zycze SMACZNEGO :)