Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort pomarańczowy"
Polecam.
Odsłon: 155
To chyba najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe z serem. Można je...
Odsłon: 179
Przepis dnia
Kotlety jajeczne to smaczna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych i pom...
Odsłon: 401
Polecam.
Odsłon: 155
To chyba najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe z serem. Można je...
Odsłon: 179
Przepis dnia
Kotlety jajeczne to smaczna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych i pom...
Odsłon: 401
Składniki
Aby biszkopt się udał, wszystkie ciasta muszą mieć temperaturę pokojową.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywno. Do miski włóż żółtka, dodaj cukier oraz skórkę pomarańczową, ubij mikserem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania stopniowo dodawaj suche na przemian z sokiem pomarańczowym.
Na koniec dodaj kilka kropli barwnika oraz pianę z białek. Wymieszaj łyżką. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej przygotowane ciasto. Piecz w temp. 165°C 50-60 min. Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go wzdłuż, aby otrzymać dwa krążki ciasta.
Budynie wymieszaj z sokiem pomarańczowym. W rondelku zagotuj sok pomarańczowo-marchewkowy. Gdy zacznie wrzeć, wlej rozpuszczony proszek budyniowy. Mieszając gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Potem ją przestudź.
Pierwszy blat biszkoptu posmaruj połową kremu, przykryj drugim krążkiem ciasta. Wierzch i boki posmaruj pozostałym kremem. Wstaw do lodówki.
80 minut. Porcja: 240 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie