Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo czekoladowy, bardzo słodki. Ciasto dość ciężkie, ale lekkości dodaje mu mus. I ta płynąca polewa.... Użyłam tortownicy o średnicy 26cm. Można też zrobić w mniejszej formie, wtedy warstwy ciasta i musu będą lepiej widoczne.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2151
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 170
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2151
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 170
Składniki
Tortownicę wyłożyć papierem lub natłuścić, piekarnik nagrzać do 220 stopni.
Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć na puszystą masę, powoli wlewać czekoladę, nie przerywając miksowania. Następnie dodać 100g cukru i kolejno dodawać żółtka. W drugiej misce wymieszać mąkę z migdałami i dodać do masy. Białka ubić z resztą cukru na sztywno, połączyć delikatnie z masą.
Ciasto przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach pieczenia zredukować temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 25-30 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Wyjąć z formy.
Kuwerturę pokroić na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić na sztywno, odstawić do lodówki. Białka ubić na sztywno, dodać płynną kuwerturę, a następnie delikatnie połączyć ze śmietaną. Gotowy mus wstawić do lodówki.
Herbatniki pokruszyć (blenderem) i połączyć z płynnym masłem. Dno tortownicy wyłożyć ciastkami, wyrównać powierzchnię i dobrze przycisnąć. Wyłożyć połowę musu czekoladowego i wyrównać powierzchnię. Na musie położyć ostudzone ciasto, posmarować resztą musu. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Kuwerturę na polewę pokroić, roztopić ze śmietaną w kąpieli wodnej. Rozsmarować na wierzchu tortu tak, aby trochę spłynęło po bokach. Wstawić do lodówki. Przed podaniem udekorować orzechami i karmelem. Smacznego :)