Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mam dziś dla Was tort w trochę innej wersji - słodkiej, śmietankowej półkuli. Robi się go bardzo łatwo, a efekt jest niesamowity. Zapraszam!
tortownica 24 cm, mikser, miska 20 cm, szpatułka
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5223
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 801
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11615
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5025
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1270
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5223
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 801
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11615
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5025
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1270
Składniki
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, następnie po łyżce dodajemy cukier, aż do całkowitego roztarcia. Dodajemy kolejno żółtka i razem miksujemy. Mąkę i kakao mieszamy i przesiewamy przez sitko. Dodajemy w 2-3 partiach do ubitych jajek, delikatnie mieszając. Przelewamy do tortownicy 24 cm. Pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 170 st. C. Wyciągamy z piekarnika, studzimy całkowicie. Biszkopt kroimy na trzy blaty. Jeden z nich kroimy na trójkąty (blat biszkoptu kroimy na 6-8 trójkątów, tak jakbyśmy kroili pizzę :) ). Miskę o średnicy 18-20 cm wykładamy folią spożywczą i wkładamy do niej wycięte trójkąty, tak aby się dotykały. Resztę miski wykładamy pociętym na prostokąty drugim blatem biszkoptu. Wyłożone do miski biszkopty smarujemy cienko masą kajmakową i wykładamy na nią plasterki bananów.
Śmietankę ubijamy razem z mascarpone i cukrem pudrem na sztywną masę. Masę dzielimy na dwie równe części. Do pierwszej dodajemy posiekaną czekoladę i wykładamy ją do miski. Przykrywamy pozostałym blatem biszkoptowym (nadmiar odcinamy) i całość chłodzimy w lodówce. Do pozostałej masy śmietanowej możemy opcjonalnie dodać barwnik spożywczy i dowolnie udekorować wierzch tortowej kuli. Po schłodzeniu ok 1 godziny, tort wyciągamy z miski i dekorujemy pozostałym kremem. Całość chłodzimy w lodówce przez co najmniej 6 godzin.